A hangfalamat és egy külső (usb-s) hangkártyát egy optikai kábellel szeretném összekötni. Ha a hangkártyán csak koaxiális SPDIF csatlakozó van (narancssárga színű), akkor hogyan tudom ezt megtennni? Létezik hozzá vmilyen adapter?
#10 "Vagy ott a DVB-T adás, ami digitális. 60% térerővel is 100%-os képminőség érhető el, tehát maga a levegőn történő átvitelen van 40% esés, a képen, hangon mégsem látod..."
A DVB-átvitelben hibajavító biteket is sugároznak, amivel vételi oldalon a processzor korrigál. Hogy mennyit kellett javítani, az alapján indikálja a jelminőséget.
100 % jelminőség, amikor gyakorlatilag nem kellett hibát javítani. Ehhez nem feltétlenül szükséges 100 % jelszint, azaz végeredmény szempontjából lényegesebb a jelminőség, amit befolyásolnak a reflexiók és egyéb zavarok is.
Egy határig még sikerül a korrekció anélkül, hogy hibát észlelnénk a képen vagy hangon, alatta már megjelennek az ismert zavarjelenségek.
Mivel a jelben sugárzott hibajavító bitek aránya is a sávszélességből vesz el, ezért kompromisszumot kell találni a szolgáltatónak, hogy jó is legyen a minőség, de azért a sávszél se szűküljön.
Mindezt azért fejtegettem, mert az S/PDIF viszont nem alkalmaz ilyen típusú hibajavítást, ha jól tudom, vagyis így nem nagyon lehet összevetni a kettőt. (A négyszögjel torzulásainak "visszaigazítása" négyszögjellé magától értetődő, de információvesztést az nem pótol.)
Ettől függetlenül egy jó minőségű kábellel megoldható a zavartalan S/PDIF átvitel is.
# 13
A HDMI átviteli hibái a kép elsötétülésével vagy kisebb kihagyásokkal jár, ami valóban durván látható.
De ha a képen ilyen durva hibák nem látszanak, az már csak pszichológia, képzelgés.
Ezt már alaposan ki lett vesézve más fórumokon is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!