Vásároltam egy 3 méter led csík táp ról szépen működik, de a tv usb röl kb 15 másodpercig működik azután nem. Mi a teendő ilyenkor?
# 2
A led csík 3 méter, a 15 az másodperc, ameddig működik..
Lehet, hogy a 3 méterre gondoltam (az is sok), csak elírtam, pontosan már nem emlékszem.
Ha tudnánk a szalagon lévő ellenállások értékét, darabszámát, esetleg lehetne saccolni az áramot.
Fehér LED-nél kb. 3 V nyitófeszültséghez, 5 V-ról 2 V-ot kell ejteni. Tehát nagyjából 2 V esik minden ellenálláson.
Ha tudjuk az ellenállás értékét, abból számítható az áram, amit szorozni kell az ellenállások számával, mivel párhuzamosan összeadódnak (mármint az áramok, nem az ellenállás).
Nem mintha én nem mérném meg inkább, de ha nincs más lehetőség.
# 5
Te miről beszélsz?
Ezen az oldalon persze nem lepő, amikor a hülyék magabiztosságával adnak elő, határtalan ostobaságokat. Bár ezt soha nem értettem, ha valaki sötét valamihez, minek magyaráz bele?
Fehér LED nyitófeszültsége átlagosan 3 V, névleges áram alapesetben 20 mA, de nagyobb teljesítményű LED is lehetséges a szalagokon, amikor egy tokban több 20 mA-es chip van párhuzamosan.
12 V-os szalagon hármasával vannak sorba a LED-ek, az 9 V, a maradék 3 V-ot ejti egy ellenállás.
Hiszen a világ legnagyobb ostobasága lenne mondjuk 9V-ot elpazarolni, illetve elfűteni a különbözeti teljesítményt.
24 V-os szalagon lehet hatosával vagy hetesével is sorba, hogy a 115 / 230 V-os (szigetelt) szalagokról ne is beszéljünk most.
5 V-os szalagon, ezt nem fogod elhinni, de már írtam, hogy minden LED-nél külön ellenállás szerepel és 2 V-ot kell ejteni.
Az ellenállások értékét úgy számítják, hogy a 20 mA-es chipekre 20 mA áramot toljon, ami lehet némileg változó is, mert a nyitófeszültség sem pont 3 V, illetve öregedés hatására még csökken is keveset.
Ha nem értesz valamit, kérdezz kisöreg, de agyatlanságokkal ne akard elérni, hogy kitépjem a hajam!
Vagy valaki komolyan gondolja, hogy a kérdező 12 V-os szalagot kötött 5 V-ra? Ez akkora képtelenség, hogy nekem eszembe sem jutna.
12 V-os szalagoknál 9 V a nyitófeszültség (okát fentebb írtam), kevesebbről elvileg nem is világíthatna, csak a karakterisztika sajátosságainak köszönhető, hogy 8 V-on halványan parázslik, esetleg még 7,5 V-on is (próbáltam).
Alatta meg semmi.
-----------------
Gyengébbek kedvéért:
12 V-os szalag 5 V-ról nem világít egyáltalán.
Bocs, hogy nem a kérdésre válaszolok, de ha már ez a témakör:
Normális, hogy 1 méteres szalag, 4 db 1,5V-os AAA elemmel működő kb. egy-két órán át világít, utána már csak pislákol?
2 csomag elemet elhasználtam első nap, utána kipróbáltam erősebb Duracellel is, azonkívül levágtam rövidebbre a szalagot, hátha jobban bírja a kevesebb led, de ugyanez a helyzet.
Eddig hálózati adapteresem volt, csak elromlott, ezért vettem egy ilyet, de úgy látom, semmit nem ér, pedig mindenhol pozitív véleményeket láttam róla.
Fentiek alapján sejthető, a fehér LED 2,5 V-nál már csak parázslik, legalább 2,8-3 V kell neki.
Igaz, hogy cellánként 0,9 V alatt már az elemeknek sincs sok ereje (árama), így nagyjából összhangban van áramforrás és fogyasztó.
De máshová nem tud elfolyni az áram, elvileg csak fény lesz belőle, illetve hőtermelés az előtétellenállásokon (is).
Gondolom, nincs benne egyéb alkatrész, de nem láttam olyat még, csak fotón. Vagy valami átvezetés szívja le? Az sem tűnik túl életszerűnek, de mérni kellene, megvizsgálni.
Köszi! 4 db 1,5 V-os elem elvileg összesen 6 V kéne legyen. Úgy látszik, ez is kevés. Nem játszadozom vele, annyit nem ér, inkább rendeltem egy másik adapterest.
Egyébként ilyenről volt szó:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!