Miért van ez? (földhurok, illetve annak szükségessége)
Van egy laptop, akkumulátor rossz/nincs, tehát kell hozzá tápegység, ami földelt.
Hangrendszer: végfok+keverőpult, összességében földelt a rendszer.
A laptop-tápegység földelése és a jack kimenet GND-je, valamint a keverőpult földelése és az RCA bemenet GND-je között "sípol a műszer", tehát a laptop és a keverő között elvileg lehet "ground-lift" kábel. Viszont ha az RCA dugót annyira dugom be, hogy csak a közepe érintkezzen, akkor mindenféle digitális zajokat lehet hallani. Viszont ha teljesen bedugom, akkor meg zúg a földhurok miatt. Mit lehetne tenni?
De földhurok csak akkor áll elő, ha az erősítő is földelt hálózati dugós és/vagy a keverő. Vagy ez egyben van?
Professzionális erősítőkön lehetséges megszakítási lehetőség is erre.
Azt nagyon jól tudom, hogy a laptoptáp földelt, pont ezt szoktam magyarázni én is, amikor szóba kerül.
Kivéve amelyik nem:
De ez nem probléma abban az esetben, ha __csak__ a laptoptáp földelt, a rendszer többi tagja viszont nem, illetve központi antennához sem csatlakozik. Úgy nem tud kialakulni földhurok.
A kommersz erősítők lapos villásdugóval szereltek, ami földhurkot nem okoz.
Barkácsolt kacathoz mit lehet szólni, régen építettem én is sok mindent, de azt úgy csináltam meg, hogy ne legyen földhurok, meg kell oldani rendesen.
"RCA kábelben viszont szakadt az árnyékolás, de ez ugye nem probléma a földelés miatt."
Erre se vegyél mérget, miután az erősítő belső GND-hálózatán folyó áramok tudnak meglepetéseket okozni, illetve a hálózati zavarszűrő-kapacitások, ha van egyáltalán.
Hogyhogy "már" nem földelt, eddig az volt? Milyen tápegység ez pontosan? Ha földelt a dugója és a kábel is háromeres, az nem csak szórakozásból van, átkötik a kimenet negatív pontjára is.
Az erősítőbe pedig rendes kettős szigetelésű hálózati trafó kell, szigetelt kötések és akkor nem kell védőföld egyáltalán.
Hifi-erősítők stb. sem földelésesek általában.
Ismerem, nekem is vannak ilyenek, meg egy nagyobb is:
Ez képtelenségnek tűnik, a földelés nem viccből van rajta, nyilván nem a műanyag "földelése" céljából.
A kimenet védelmére van, mert maga a tápegység nem teljesíti a kettős szigetelés feltételeit, ezért kötelező ilyenkor védőfölddel ellátni. Azaz a kimenetet földelni.
Az erősítő trafóját tekintve a toroid, ami nem megbízható ilyen szempontból, de egy osztott tekercselésű trafó igen. Tehát, amelyiknél nem egymáson, hanem egymás mellett, szeparáltan van a primer-szekunder, ahhoz nem kell földeléses rendszer.
Vegyél egy filléres leválasztótrafós RCA-RCA kábelt, erre találták ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!