Te mit csinálnál?

Figyelt kérdés

Villamosmérnök vagyok, akinek a hangtechnika a kedvenc foglalatossága. Kifejlesztettem az utóbbi kb. 1,5 év alatt egy nagyon alacsony torzítású audió teljestíményerősítő áramkört, mely 50 Wattól akár 200 Watt / 4ohm teljesítményűre megépíthető. Kiegésztő áramkörökat (védelem, tápegység stb.) is terveztem hozzá. Több sztereó prototípust (védelemmel, tápegységgel stb.) építettem, sokáig és körültekintően teszteltem. A szokásos 1 kHz-es THD teszt alapján 0,0008%-nál kisebb a torzítása minden hangerőn, ez a mérőrendszerem határértéke, ennél kisebb harmonikus torzítás nem mérhető vele. Alkalmas a legigényesebb otthoni audió felhasználásra. A rengeteg időn felül ráment kb. 1 millió forint is a fejlesztésre: drága szakkönyvek, drága műszerek, prototípusok anyagköltsége, ilyesmi. Már több mint fél éve hazai és külföldi fórumokon, aukciós oldalakon csinád magad építőkészleteket árulok anyagárban (hogy népszerűsítsem a dizájnt a hobbisták között). Eredmény: 2 erősítő kitet, kiegészítő áramkörök nélkül vettek több mint 6 hónap alatt anyagárban tőlem. Meghallgatási tesztek gyanánt csináltam ABX típúsú vakteszteket, nulltesztet. Mind azt bizonyította, hogy ennek az erősítőnek nincs semmilyen saját, jellegzetes hangja, teljesen transzparens és neutrális. Ezért nem akarok hazudni, hogy ennek az erősítőnek milyen szép hangja van, mert ilyen alacsony torzítással semmiféle "hangja" nincsen, egyszerűen az emberi hallás képtelen ezt a szintű alacsony torzítást meghallani. Nem volt összehasonlító teszt más erősítőkkel pl. csöves erősítőkkel, nem is szeretnék csinálni, a sok színezett hangú (pl. sok csöves) erősítőnek valóban van saját hangja, ami torzítás ugyan, de tetszetős torzítás, ezért sok embernek az tetszik. Nekem mindig is a hangzáshűség volt a szemem előtt, én a hangmérnökre szeretem bízni, hogy mennyire színesíti meg a hangot (pl. megfelelő mikrofonokkal, csöves előerősítővel stb.).

Most igazából eléggé elkeseredtem, hogy az egész világon nincs semmi érdeklődés ez iránt a dizájn iránt, reméltem, hogy pár éve alatt behozhatja a befektetett munkámat. Talán azért nem kell senkinek, mert átverésnek tartják, vagy mert építőkészletként dolgozni is kell vele. Most nem tudom, mit tegyek, még van felhasználatlan NYÁK-okból, alkatrészekből is elég sok, több tízezer forintnyi NYÁK és alkatrész. De annyira azért nem akarok lemenni a béka segge alá, hogy alkatrészár alatt adjam el őket. Akkor inkább bezúzok mindent, letörlöm az erősítővel kapcsolatos fájlokat a számítógépemről, és megpróbálom elfelejteni enneka másfél évnek a küzdelmeit. Te mit csinálnál a helyemben?

#építés #erősítő #hangzáshűség
2020. jan. 13. 17:32
 1/10 anonim ***** válasza:

Készterméket könnyebb lenne eladni.

Aki szeretne egy jó erősítőt, nem biztos hogy tud és szeret forrasztani, dobozolni.

2020. jan. 13. 17:53
 2/10 A kérdező kommentje:
Az a helyzet, hogy a mechanikai tervezéshez nem értek, továbbá egy készterméknél az érintésvédelmi TÜV vizsgálat horror árszintű. Nem szeretnék több pénzt belefektetni, és közel sincs is annyi pénzem, hogy egy kereskedelmi késztermék legyen belőle, plusz még megfelelően megreklámozva. Ha meg egyáltalán lenne befektető, aki adna bele pénzt, akkor az fogja megmondani, hogy mit hazudjunk a termékről, mert a befektetőnek extraprofit kell.
2020. jan. 13. 18:03
 3/10 A kérdező kommentje:
Azt nem írtam le, hogy az építőkészletekben én csak a NYÁK-okat és csak NYÁK-ra szerelendő alkatrészeket adom, minden más, pl. dobozolás a barkácsoló feladata. A NYÁK-gyártás automata gépesített folyamat és alaktrészgyártás is nagyszériás gépesített folyamat. Ott válna igazán drágává, több millió forintos befektetéssé a dolog, ha pl. egyedi dobozokat kellene legyártatni hozzá.
2020. jan. 13. 18:11
 4/10 anonim ***** válasza:
Rég nem azon megy a küzdelem, hogy az erősítők mennyire pontosak, zajtalanok, lineárisak. A hangszóró fogja megölni a zenét. Vagy ha ő nem, akkor a szoba, de az kegyetlenül. Persze lehet polírozni a fost, csak nem érdemes.
2020. jan. 13. 20:23
 5/10 A kérdező kommentje:

Valóban kipróbáltam módosítani a kapcsolást úgy, hogy a mély és közepes frekvenciákon közel 20-szorosára növeltem a torzítást, és én legalábbis így sem hallottam különbséget a két beállítás között. Ugyanakkor sok múlik a torzítás érzékelésénel számos tényezőn. Csak néhány: (1) Milyen jelen akarjuk meghallani a torzítást (tiszta, főleg a szinuszhoz közeli jeleken sokkal könnyebb meghallani a torzítást, mint összetett, bonyolult jeleken pl. emberi beszéden). (2) Milyen felharmonikustartalma van a torzításnak, a közeli, pl. 2. 3. felharmonikusok torzítása sokkal nehezebben hallható ki, mint a magas felharmonikusoké. (3) Milyen frekvenciatartományba esnek a jel torzítási termékei? Különösen jól hallhatók azok a felharmonikusok, amelyek a fül által igen érzékenyen hallott, kb. 1kHz-6kHz közé esnek. (4) Milyen képzett az ember hallása. A torzítás érzékelési képessége tanulható, mint bármi más, és nagy egyéni különbségek vannak.

Ha mindezeket összevetjük, meg kell állapítani, hogy nem adható meg egy százalékos számjegy arra, hogy hol kezdődik az erősítőkből jövő torzítás hallhatósága, van egy tól-ig tartomány, amelyben hallható lehet a jeltől és a hallgatótól függően, illetve attól függően, hogy milyen alacsony a hangfalad torzítása. Csak azt tudom mondani az erősítőm torzításáról, hogy a 0,0008%-ot nincs olyan körülmény, és nincs olyan földi halandó, bármilyen képzett is a hallása, hogy meghallja.

Én magam is sokkal jobban szeretek hangfaltervezéssel foglalkozni, több hangfaltervem fent van a honlapomon, kifejezetten alacsony torzításúak is, ingyenesen megtekinthetően.

Azt viszont megmegyarázhatnád, előző válaszoló, ha valaha még idetévedsz, hogy miért kell trágár szóval mocskolódni, és azt éreztetni velem, hogy sültbolond vagyok.

2020. jan. 14. 18:02
 6/10 anonim ***** válasza:

Ez szép teljesítmény.

Gratulálok hozzá.

Igazából kellett volna egy kis tőke,plusz céget alapítani,és levédetni a kapcsolási rajzot.

Csak a sok egyéb céggel nehéz versenyezni,de ha sikerülne bemutatni valahol,egy nagy hifi rendezvényen és megnyerő lenne akkor beindulhatna a projekt.

Én nagy hangfal meg erősítő mániás vagyok gyerek korom óta.

Erősítőt én max felújítok,esetleg tuningolok,vagy utánépítek tetszetős kapcsolási rajz után.

Csak én szeretem hajtani neki,és gyakorlatilag az ilyen 100-150 Wattos végfokok hamar kifulladnak nálam.

Jelenleg is egy 2x600Rms@4Ohm-os Pa végfokot építek,egy neten böngészett kapcsolás után.

Viszont írhatnál egy árlístát, vagy egy web címet,mert kíváncsiságból lehet megépítenék egy általad tervezett végfokot is.

Köszi.

Üdv.

2020. jan. 14. 21:13
 7/10 anonim ***** válasza:

A közeltéri monitorok piacára beszállni úgy, hogy valódi prémium cuccaid is vannak a palettán, és imádják a stúdiósok, hogy is mondjam, eléggé főnyeremény lenne. Ott beépíthetsz nyugodt szívvel olyan erősítőt aminek a számai szintén lenyomják a többieket.

"trágár szóval mocskolódni"

A fosra gondolsz? Nem, a fos az fos, még a gyakori trágárságszűrője szerint is, öhm, pite...

"éreztetni velem, hogy sültbolond vagyok"

A te ingedet te veszed fel, de ha gyagya is vagy, akkor asszem pont az a nagyon szerethető fajta, tele szívvel, tele aggyal. Nem jedihez méltó beletekeredni ilyesmibe. Én se tagadom, hogy egy rohadt állat vagyok, ilyen ez. :)

2020. jan. 15. 18:39
 8/10 anonim ***** válasza:
Nézd meg, erre elfelejti... Az oldaladat belinkelhetnéd, ha kézzelfogható összegeket is profitálsz belőle, akkor legalább nekem privátban. A nem profitorientált dolgok "reklámozása" szerintem beleférhet itt, főleg ha többeknek hasznos infók vannak fenn.
2020. jan. 15. 18:41
 9/10 anonim ***** válasza:

Nincs reakció...

Akkor már késő,,bedarált mindent...

2020. jan. 26. 15:05
 10/10 A kérdező kommentje:

Bocsánat, nem néztem hosszú ideig, hogy érkeztek még válaszok és kérések a kérdésemre.

Az alacsony torzítású erősítőmről leginkább angolul vannak fent dolgok, mert kétnyelvű a honlapom, és azt gondoltam, külföldön nagyobb érdeklődés lesz. Egyébként elég gyagyán néz ki a honlap, mert magam fejlesztgettem minimális programozói tudással. Jelenleg semmi nincs rajta, amiből profitom származik, ezért megosztom a linket.

[link] az angol,

[link] a magyar.

Az összeszerelési útmutatók is megvannak magyarul is, de per pillanat csak az angol nyelvűek érhetől el a honlapon keresztül:

[link] /en/amp/LDA/LDA_home_en.html

2020. jan. 31. 21:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!