M.2 nvme, ssd vagy hdd?
Tudom hogy a hdd már sokat nem ér és mind a két másik gyorsabb. De érdekel hogy alitsam össze a gépem memóriáját hogy jó legyen , nvme vel még nem volt dolgom. Miből kéne és hány gigás ? Gamelni kéne kisebb játékokhoz. És fénykép editeléshez.
A gép: 1050 ti , 16 ram , i3-6100(tudom a proci nem tudja meghajtani a videokártyát eléggé.

Ez nem memória (a memória a RAM), hanem háttértár.
Hdd még mindig jó... ADATTÁROLÁSRA! mivel olcsóbb, mint az SSD. Filmeknek, képeknek, dokumentumoknak tökéletes helye van a hdd-n 🙂
Általános felhasználásra jók az olcsóbb SSD-k is, amiknél garantált a 4-500 megás írási sebesség. (Az ez alattiak, tehát a legolcsóbb kategória inkább irodai gépekbe való)
Ennél gyorsabb SSD viszont talán csak a professzionális felhasználásra való. Tehát akik már pl komolyabb videóvágási feladatokat csinálnak, vagy profi-megélhetési-versenyszerű gamerek. Így szerintem az m.2 nvme csatlakozás előnyeit kihasználó sebességre nemigazán van szükséged.
Tehát amit te szeretnél, ott mindegy a csatlakozó. Lehet m.2-es és sata is. Érdemes utánanézni mit ajánlanak fórumokon, pl prohardveren tuti van „melyik ssd-t vegyem?” topik. Mert gyakran vannak furcsaságok, hogy pl ugyanazon SSD típus M.2 csatlakozós változata állati mód melegedett, mig a hagyományos SATA csatlakozóssal nem volt ilyen gond.
Méretet tekintve... nekem nem volt elég a 250. Több játékot telepítettem, szeretem, ha minden fent van, és azonnal elérhető, amikor szeretném.
Egy mai játék kb 60 giga. A windows rendszer, és a szokásos programok is ennyi. Így számolhatod az igényeidet.
Felhasználást tekintve: Cities skylines pl a végtelen moddolási lehetőségek miatt folyamatosan hízik... SSD-vel is kínzóan hosszú idő, mire betölt, sok mod mellett. Egy sims 4 lófitty játék, de mivel folyamatosan tölt, ezért kötelező az ssd. Egy fifa vagy pes meg hdd-ről is hamar betölt, mert kevés adat kell egy meccshez, mégis szép és részletes a grafika. Szóval az se mindegy mit játszol, de manapság egy gépet nem lehet ssd nélkül hagyni szerintem.
Rendszerindításnál és alkalmazásindításnál elég sokat számít az ssd sebességben, így egy photoshopnál is lesz előny, pont úgy, mint egy cod-nál/pubg-nél a pálya betöltésénél. De úgy általában véve tehát minden háttértári olvasást és írást igénylő feladat gyorsabban megtörténik. Ez néhány esetben brutális gyorsulással tud járni. Sims példájára visszatérve... egy telek betöltése egy lassú, adattárolásra való laptop hdd-ról 3-4 perc, legolcsóbb szutyok kingsdon a400 ssd-ról 25-30 másodperc.
100+ megás RAW képekkel még nem volt dolgom. Azoknál is azért még sokat jelenthet egy SSD. De 10 mega körüli jpg-knél nem hiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!