Szerintetek mióta alkalmaznak az iparban számítógépes nyomtatott áramkörtervezést?
1970-es évek eleje-közepe. A Gerber fájlformátum "szabványa" 1980-ban jelent meg már kifejezetten nyomtatott áramkörök készítéséhez.
"Gerber had published a full specification of their format in 1980, Gerber RS-274-D became the de facto standard."
A korai időszakban még használták a wire-wrap módszert (főleg a hátlapokhoz) azokat hasonló programokkal tervezték szintén az 1970-es évektől kezdődően.
Az első grafikus CAD rendszer 1960-ban jelent meg, nem egyértelműek a források, hogy ezt használták-e NYÁK tervezéshez.
Az első konkrét amit találtam 1973 egy SPICE (áramkör analizáló program) már biztosan létezett.
Amit konkrétan láttam és használtam 1987-ben egy Smartwork nevű nyáktervező program PC-n futott.
Most utána néztem, és ezt akkor úgy hírdették, hogy "az első olcsó /low-cost/ tervező program PC-re". Az első verziója 1984-ben jelent meg. (SmartWork v 1.0 r5 - 1984 1.0 r5 PCB design software - early release forrás: [link] )
"smARTWORK. The first low-cost PCB layout package for the IBM PC. The first choice of entry-level and occasional designers worldwide. The first choice of educators. Even designers with high-powered work stations reach for smARTWORK first for simple boards."
Illetve PDP-re konkrétan találtam egy ilyen hivatkozást:
"1970 Racal-Redac releases PDP 15-based PCB, schematic and silicon layout; Z-Router—line probe; and A-Route—Lee maze."
Néhány további hivatkozást találtam most egy kis googlezással. Ez már egy jól használható program volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!