Mivel javítja a minőséget egy hangkártya vagy egy DAC?
Hangkártyám nekem a standard Realtek van ami be volt építve az alaplapba.
DAC nak nem tudom miért van értelme, annyit tudok, hogy digitális jelből analógot csinál, viszont bár bakelit lemezt nem hallgattam, de magnetofon szalagot, sőt eredeti kazettát hallgattam hi fin és nem tapasztaltam jobb hangminőséget mintha számítógépen youtubeon vagy mp3 formátumban hallgattam volna.
És nem tudom miért írta valahol, hogy ha a számítógépünk kb tíz évnél fiatalabb akkor már jó minőségű zenét tudunk hallgatni rajta. Talán Windows 98 korában nem volt mp3?
Minden rendszerben van DAC, ahol analóg jellé konvertáljuk a digitálist, csak az nem mindegy hogy milyen. Egy prémium DAC és egy prémium hangprocesszor több és jobb alkatrészből van megépítve, nagyobb tervezési odafigyeléssel, behatóbb mérési és tesztelési eljárásokkal így jobbak lesznek a villamos paraméterei, kisebb a zaja, jobb a hangja. Egy drága hangkártya ilyenekkel van felszerelve. Nyilván ennek a jelentősége akkor nyilvánul meg ha a lesugárzó hangrendszered is egy jóféle cucc, egy jó erősítő és jó minőségű szélessávú hangfalak. Természetesen ilyenkor már a több 100 ezres kategóriában beszélgetünk. Ha a pc-d hez van 2db 10-20 ezer Ft-os aktív hangfalad, akkor nem kell semmi ilyesmi, elég az alaplapi hangkártya.
Régi gépek nagyobb bitrátájú mp3-akkal nem boldogultak, win98 as korszakban 128kbites mp3 volt, ami azért lássuk be mp3-ak között sem a csúcs és egy 486DX100-as proci még az sem vitte el sztereóban. Nem is beszélve az igazán jó minőségű veszteségmentes formátumokról, akkor azokról még álmodozni sem lehett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!