Miért "nyávog" a direkt drive-os lemezjátszóm?

Figyelt kérdés

Múlt héten vettem egy direkt drive-os Akai lemezjátszót, ami enyhén olyan mintha húzná a hangokat. Főleg a hosszabb hangok szólnak kissé hamisan. Értetlenül állok a jelenség felett, hiszen nem ékszíjas meghajtású...

Mi lehet a baj?

2019. júl. 30. 16:16
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Van-é benne stroboscóp és állító potméter?
2019. júl. 30. 16:37
 2/13 anonim ***** válasza:
Attól még ingadozhat a sebessége, más hiba miatt. Szervizben nézesd meg.
2019. júl. 30. 18:49
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Első vagyok, lehet persze bonyolítani (ha muszáj).

Érdeklődés után eladásra került egy Pioneer PL200-as direkt drivos szuper lemezjátszóm (tartalék gyémánt tűvel).

10 éve nem használtam, jó volt, eladás előtt megnéztem, ingadozott.

Ki kellett cserélnem a potmétert, így nem adhattam el...

Ezért volt a kérdésem.

2019. júl. 30. 18:57
 4/13 A kérdező kommentje:

Van potméter, a pitch-et tudom szabályozni vele, viszont bekapcsolt állapotában egyik irányba lehet csak tekerni. Ez számít valamit?

A strobo mit takar?

2019. júl. 30. 20:21
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

PL-200 típushibája volt mindig is a potméter, de cserélni butaság.

Vagy be kell fújni kontakt tisztító és kenő spray-vel és tökéletes lesz, vagy sokszor elég csak jól megjáratni oda-vissza és az öntisztító hatás miatt "bejáratódik", nem kell félteni.

Lényeges, hogy nem egyszeri, laikus tapasztalatról beszélek, miután szervizben mázsaszám javítottam ilyeneket is.

Ott persze minimum befújtuk az illendőség kedvéért.

Bejáratós trükköt a sajátomnál is alkalmaztam, illetve később olyan kacatoknál, aminek már úgyis gazdaságtalan a javítása, tehát kár lenne több munkát belefektetni, ezen kívül.

2019. júl. 31. 09:22
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

A tányér peremén kis ablak mögött futás közben csíkok láthatók, ezt "világítja" meg egy LED, és lehet korrigálni a potméterrel a fordulatszámot, akkor jó, ha állni látszanak a csíkok.

Több is van a fordulatszámoknak megfelelően.

2019. júl. 31. 09:24
 7/13 A kérdező kommentje:

nekem Akai AP-D33 van. tehát akkor jópár lejátszás után ez a hiba korrigálódik?

amúgy szervízben milyen áron javítanak hasonló problémákat?

2019. júl. 31. 11:04
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Eleve hiányolom a kérdésedből, hogy miért nem így írtad:

"...mintha húzná a hangokat, de ezt látom a stroboszkópon is, hogy nem stabil a fordulat."

Az nem LED egyébként, hanem glimmlámpa (neongázzal töltött hidegkatódos lámpa), ami a hálózati 50 Hz pulzálását követi, vagyis 100 félhullámban világít másodpercenként.

Amikor ezt gyártották, még nem is voltak ilyen erős LED-ek, a kis DIP LED-ek voltak csak, vagy a számkijelzők.

Írtam már, hogy ess neki a potméternek és kezdd el tekergetni ész nélkül. Rosszabb nem lesz, de gyakran ettől megjavul és utána szépen be tudod állítani a stroboszkóppal a fordulatot.

Ha nem, utána majd ráérsz gondolkodni a többin.

2019. júl. 31. 13:31
 9/13 A kérdező kommentje:

Azért nem így tettem fel a kérdést, mert nem értek hozzá... :)

Kezdő vinyező vagyok, eddig nem volt stroboszkópos lemezjátszóm, fogalmam sincs az egészről. Az eddigi ékszíjas Hitachi-mban nem volt ilyen lehetőség, szóval ez új nekem még.

Egyébként megtekertem párszor a potit, de nem tudtam elérni, hogy stabil legyen a fordulat, sőt, most hamisabb mint eddig.

2019. júl. 31. 20:32
 10/13 A kérdező kommentje:

Szóval akkor ha jól értelmezem, akkor jó a lejátszás, ha egyhelyben állnak a vonalak közben? Én kalibrálgatom a potit finoman, de egy minimális kilengése mindig van, gondolom az nem jó...

A tárcsa alsó része mintha balra forogna, a felette levő réteg az (majdnem) egyenes, az afeletti réteg meg jobbra forog, ezt látom, ha a stroboszkóp megvilágítja. (Bocs h ilyen bénán írom, egyelőre ismerkedem a jelenséggel)...

Szóval elvileg akkor van nyert ügyem, ha a középső réteg teljesen egyenesen áll lejátszás közben?

2019. aug. 2. 13:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!