Valaki árulja már el légyszi, hogy ha egy film 1920x1080 felbontású, akkor 16:9-es tévén miért van fekete csík alul és felül?
Mindenesetre PC-n egyértelműen kiderül, ahogy a lejátszóprogram ablakában látod a képet.
Noha a különféle programok beállításai is megtéveszthetnek, de a megfelelő beállításra értem mindezt.
"a megfelelő beállításra értem mindezt"
Milyen beállításra? Adott egy 1920x1080-as film, és egy 16:9-es tévé. Nincsenek beállításai lehetőségek. Nagyítással nem akarok bohóckodni, azért keresek ilyen felbontást, hogy a tévén ne legyenek csíkok. De sokszor vannak ilyen felbontásnál. Ezt nem értem.
Láthatod, hogy én a PC-n való ellenőrzésről beszéltem, nem TV-ről.
Valamint a #9 hozzászólásomban leírtam, hogy mi lehet a probléma oka, de ezt írták lényegében a #7-ben is.
Ezt már nem nagyon tudom tovább ragozni, pláne nem is tudjuk, hogy megértetted-e?
Megértettem persze, és köszönöm mindenkinek, közben egy angol fórumon is hasonló választ találtam.
(Egyébként ha a kiírásban szerepel, hogy 16:9-es tévéről van szó, akkor miért baj, ha igazából nem arra vagyok kíváncsi, hogy monitoron milyen a beállítás?)
# 16
Akkor nem érted, de nem is a monitorról beszéltem, a PC lett volna a lényeg.
Számítógépen tudod alaposabban megvizsgálni a videót, látod a lejátszóprogram ablakában (ha megfelelően van beállítva) stb.
Kijelző lényegtelen, nekem 2 db TV van egy számítógépen.
A kisebbik 40 collos, ez monitornak képzeli magát, pedig TV.
A másik meg 55 collos plazma és házimozinak képzeli magát, pedig TV.
# 10 Ez a film sok más mozifilmhez hasonlóan 2.35 : 1 (más néven Cinemascope) képarányú, felszorozva 21.15 : 1 a képarány, ami szélesebb a 16:9nél.
Itt találsz angolul egy cikket róla:
A lényeg, hogy így a hasznos terület, amin kép is van, full hd felbontás esetén 1920×817 lesz.
Hogy egyszerűbb legyen megérteni:
- A tévéd kijelzője 16:9 képarányú, a felbontása 1920×1080 pixel.
- A letöltött videofájl képaránya 16:9, a felbontása 1920×1080 pixel.
Gondolom eddig érthető.
A videofájl tartalma egy film, ami cinemascope képarányú, ez jelen esetben 1920×817 pixel. Ez lett kiegészítve 1080p-re úgy, hogy ebből 817 sor maga a film, a fennmaradó 263 sor pedig feketén maradt, alul-felül arányosan elosztva.
A tévéd pedig ahogyan azt kell, teljes képernyőn jeleníti meg a videót -a benne levő fekete csíkokkal együtt. Azaz a fekete csíkot nem a TV teszi a kijelzőreb hanem az is a videó része.
Így már érthető?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!