Érdemes vezeték nélküli töltőt használni? Károsítja a telefont?
Ne viccelj, a gyengébb töltés (kisebb töltőáram) miatt kevésbé fog melegedni az akku töltés közben.
Szerinted ez rövidíti az életét vagy kíméli?
"Nem hagynám egész éjszaka rajta, délutánonként szoktam telefont feltölteni."
Teljesen mindegy, mert délután is leáll a töltés, amikor telenyomta.
Éjszaka is leáll.
Akkor meg?
Ezeknél az akkuknál pontosan megvan határozva, hogy a végfeszültség elérése után meddig szabad tölteni, míg az akku által felvett áram visszaesik egy bizonyos értékre, akkor le kell állítani a töltést.
Te ezt nem tudod befolyásolni, legfeljebb hamarabb tudod leállítani, még a telítődés előtt.
Nyilván azért építették bele ezt a feature-t, mert károsítja...
Sőt minden műszaki eszközt károsít, ha rendeltetésszerűen használod.
Ha jót akarsz magadnakb tartsd vitrinben -természetesen szigorúan kikapcsolt állapotban!
Azért írtam, hogy nem hagynám éjszaka rajta, mert ha esetleg utána olvastok, akkor csak ezt az egy ellenérvet lehet találni, hogy kényelem miatt otthagyod, ami igenis nem tesz jót a telefonnak, mert lehet h nem tölt túl, de amint visszaesik 99%-re újra tölteni kezd. Szerintem nem nehéz belegondolni, hogy mennyire lehet ez jó az aksinak.
És ha nem is teljesen szándékosan, de lehet, hogy olyanok az extra töltők, hogy károsíthatják az aksit. Pl a gyorstöltők ellen is könnyen lehet találni érveket.
"de amint visszaesik 99%-re újra tölteni kezd."
Ez is ki van találva, pontosan már nem emlékszem, de egy éjszakán belül nem kapcsol vissza, vagy nem 99 %-nál. Azt nem zárom ki egyébként, hogy lehet próbálkozni kíméléssel, de annak meg az lenne a módja, hogy eleve nem kelleme "ütközésig" tölteni.
Más eszközeimnél (barkács stb.) a 4,2 V-os akkut egyszerűen csak 4.1 V-ig töltöm, így próbálom kímélni, mivel az akkut a csúcsfeszültségen való tartás öregíti elsősorban.
"de lehet, hogy olyanok az extra töltők, hogy károsíthatják az aksit. Pl a gyorstöltők ellen is könnyen lehet találni érveket."
Ezerszer elmondtuk, hogy a töltésszabályzó a telefonban van, azt pedig úgy tervezték, hogy a saját akkuját nem károsíthatja. Maga a gyorstöltés, melegedés valószínűleg nem hosszabbítja az akku életét, de attól még az egy tervezett üzemi állapot, illetve bizonyos hőfokon a hővédelem is leállítja a töltést.
Amit a laikusok töltőnek neveznek, az csak tápforrás, tápegység. Árammal nem tud ártani, legfeljebb feszültséggel, ha meghibásodna és 5 V fölé szökne a feszültség, bár még ebben is van némi tűréshatár.
"Szerintem nem nehéz belegondolni, hogy mennyire lehet ez jó az aksinak."
Akkor gondolj bele. És írd le mire gondoltál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!