Nem muris, hogy régen az volt a lényeg, hogy minél kisebb legyen a telefon, ma meg megint minél nagyobb?
:D
Kijelzpőmiatt.
De régen nagyok voltak a telefonok, akkor azon munkálkodtak, hogyan legyen kisebb egy telefon.
Ma meg megint azon dolgoznak, hogy férjen el a 5+ colos kijelző a telefonba. :D
Nem érdekes? :D
De igen, ezen én is elgondolkodtam a napokban! Régen a normál méretű telefonok nagynak számítottak, 2003 körül a Nokia 9210 volt a legnagyobb, hiszen kellett a hely a sok kütyünek, mivel kinyitva kalkulátor is volt.
Akkoriban azon fáradoztak a mérnökök, hogy több dolgot minél kisebb helyre be lehessen zsúfolni, na meg a telefont is bármikor zsebre lehessen vágni! :D
Ma viszont már érintőképernyő van, minél nagyobbnak kell lennie, hogy kényelmesen lehessen használni, meg persze nehogy valamit félrenyomjon az ember a vastag ujja miatt. Hugomnak Samsung Star 3 van, azon a 3" átlagosnak mondható. A pasija fél éve vett ZTE Grand X In-t, na azon a 4,3" kijelző már méretesnek mondható! Én januárban veszek LG Optimus 4X HD-t, annak a 4,7"-es kijelzője már szinte igazi óriás, talán még max. 5"-ig normális, mint pl. Sony Xperia Z, de az fölött szerintem már túlzás!
Bár a Samsung Galaxy Note 3 tablet is egyben, így ott már normális az 5,7" , de például a Sony Xperia Z Ultra megint csak sima okostelefon, minek neki 6,4" ?
Szóval jó, ha egy telefonnak minél nagyobb a kijelzője, de ott is van egy határ, ami fölött szerintem már túlzás!
Én is konkrétan hülyeségnek tartom. A mobiltelefon azért legyen MOBIL hogy akármilyen zsebben/táskában elférjen, egy kézzel is kényelmesen tudjam használni, ha kell akkor a vállammal oda tudjam normálisan támasztani a fülemhez, egy kézzel érjem el az összes kezelőfelületet, stb. Azaz a használata/hordása minél kevesebb bonyodalommal járjon, tehát minél mobilisab legyen. (ahogyan a nevében is szerepel)
Nekem a 3,5 colos érintő jó. A 4 colra már eléggé fintorogtam de az még normális képernyőaránynál egész használható. De basszus, ezek a 4,5-5 col vagy akár nagyobb telefonok, akkora mint egy kisebb tabletgép. Nemrég egyik barátom vett valami nagy péklapát méretű Sony-t. Egyrészt baromi nagy volt, viccen kívül a nagymamám simán tésztát gyúr rajta. Másrészt pedig olyan hulladék műanyagból volt hogy tekeredett/nyeklett/nyiklott/recsegett össze vissza. Nem is sokkal a vásárlás után valamiért leguggolt a srác, megfeszült a zsebe a benne lévő telefonnal együtt és elpattant a kijelzője. Egyszerűen nem volt semmi tartása a telefonnak és ennyitől elpattant.
A másik pedig: majdnem két méter magas vagyok, ehhez nem kis tenyér párosul, de egy kézzel képtelen voltam teljes mértékben kezelni a telefont. Vagy fogást kellet váltanom ami ugye elég veszélyes mert kieshet a kezedből, vagy két kézzel kellet kezelnem, de az már szerintem rég nem mobilis telefon aminek a teljes körű használatához kettő kéz kell.
Épp rajta ülök a farzsebemben bújó Xperia Z-n (5"). Azért nem mondanám, hogy kényelmesen. :D
Az érintőképernyő, a HD videók lejátszása meg egyáltalán a tablethez tartó szintű netezés érdekében valóban irreális méretekig nőttek a telefonok.
Volt régen egy Motorola 3688-asom, azt bele tudtam gyűrni a Zippo öngyújtóm bőrtokjába. :D Kerestem is rendesen, ha letettem valahova.
Ez van, a piaci igények irányítanak, a piaci igényeket meg a marketing. Valahol azért 5 collnál szerintem a praktikum meghúzza a határt, a felette lévő lepényhal-förmedvények (Note, Z Ultra és társai) már egyszerűen nem jók arra, amiről a nevük szól, vagyis telefonálásra és arra, hogy normálisan magadnál hordjad.
Azért ekkorák a telefonok, mert ezek nem telefonok, hanem okostelefonok. Olvasol rajtuk, böngészel, mégis hogy nézel meg egy hatalmas weboldalt a régi 1,5"-os kijelzőn?
Sokan használják multimédiára: filmnézés, komolyabb játékok, ezeket hogy oldod meg pl. egy 4"-nál kisebb telefonon?? Mondjuk egy lövöldözős FPS játékot... megnézem hogy irányítja emberünk mondjuk egy 3"-os telefonon, ahol az egyik ujjad a fél kijelző. :$
Vagy hogy nézel filmet azon? Ráadásul manapság már divatba jöttek a Phabletnek nevezett kütyük, pl Xperia Z Ultra. Ezek olyan "mini"tabletek, amin lehet telefonálni is, de ugyanúgy használhatod a tablet funkciókat.
Nekem most 4,6"-os telefonon van, de simán elfér a zsebemben, bár tény, hogy kétkezes telefon, de nem értem a hisztit. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!