Melyik Apple Iphon széria az, amit még érdemes megvenni, és bír még 3-4 évet?
Szerintem ilyen használatra még egy 12 is elég lenne. A támogatás megvan, az Apple régebbi chipjei meg még mindig jól tartják magukat.
Az más kérdés, hogy amilyen árakat elkérnek egy 4 éves telefonért, arra fogom a fejem.
Nem követem az árakat, de most gyorsan ránéztem az arukereso-n, a 13 olcsóbb is, mint a 12. A 14 abszolút nem jó vétel, mert majdnem ugyanaz, mint a 13, cserébe 40 ezerrel drágább. másfélszeres árat meg nem ér a 15.
13-mas tulajként mondom, hogy ennél a telefonnál már most problémát jelent csupán 4 giga RAM, nemhogy 3-4 év múlva. Nem ajánlom megvenni. Persze, még simán el fog karistolni jó pár évet, de ennél SOKKAL jobb felhasználói élménnyel rendelkező droidok vannak 150 körül. Ez meg használtan is drágább szerintem.
Tudom, mert az elmúlt 1 évben kettő közékkategóriás Samut vettem rokonoknak, 1 év elteltével is sokkal pörgősebbnek érződnek, hála a 120 Hz-es kijelzőnek, a normális procinak és a 8 giga memóriának. Ez az iPhone 13 meg arany áron lassan alkalmatlan lesz bármilyen multitaskingra, ahol jegyzetfüzetnél komolyabb alkalmazásokat kéne memóriában tartani.
Egy dologban jobb némileg az iPhone 13-mam, a kamerás és videós képességekben, de megfelelő fénynél ez a különbség konvergál a nullához, kevésbé ideális körülmények között jön elő.
Szóval én bármennyire is fújtam eddig a 14-es szériára, mondván hogy tök ugyanaz mint a 13, most már azt mondom, hogy az új iOS és újabb appok igényei miatt javaslom a 14-est vagy inkább a 15-ös szériát. Bár megjegyezném, hogy marhára, de tényleg marhára dühítő, hogy az Apple fillérb..szása heréli ki a régi telefonjai nagyját. Mibe telt volna szépen a 12-es szériától az alapba is beletenni az akkor még tisztességes 6 giga RAM-ot? Plusz 5 ezer forintba, cserébe a mai napig jóval pörgősebb lenne mindkét telefon. De ugyanez volt a helyzet a 13-mas szériáig az alap tárhellyel. Szinte minden öregebb iPhone halála az volt sokáig, hogy egyszerűen nem maradt semennyi tárhelye a frissítésekhez és az appokhoz...
De amúgy a helyedben megvárnám az új SE-t, az nagyon értékteleníti az összes iPhone-t, remélhetőleg a használt piac is észhez tér.
Ha minden igaz idén márciusban érkezik, 8GB RAM-mal és eddig A18-t pletykálnak. Árban nem tudni mennyi lesz, de adják mondjuk 200-250 ezer körül, az is rendesen megbolygatja a piacot.
#5.
Az csak egy dolog, hogy jön az AI. De a fejlesztők sem fognak kegyelmezni, amikor a legolcsóbb iPhone is 8GB RAM-al érkezik sok jót nem jóslok a régi iPhone-oknak.
Ráadásul nagyon más irányba indult el az egész IOS vonal, mint előtte. Sok funkciót beletesznek, nyitottabb lett stb. ez mind ahhoz fog vezetni, hogy nehezebb lesz optimalizálni.(én már most 15 Pro alatt találkoztam furcsaságokkal, amik a 2-3 éve SE2020 használat során sosem jöttek elő)
Nem is a nyitottság a baj, plusz a sokat emlegetett optimalizációt is mindenki nagyon túlgondolja. Nagyjából nincs érdemi különbség - és nagyon nem is volt - a droid és az iOS (vagy a MacOS és mondjuk a Windows) memóriaigénye között. A telefonon lévő thirdparty appok is párhuzamos fejlesztés eredményei, nem fog mondjuk a Google direkt memóriazabáló térképet csinálni droidra, iOS-re meg egy szénné optimalizáltat.
Nem azért futnak (általában) jól az appok a régebbi iPhonokon is, mert annyira hű de jó az optimalizáció, hanem mert egész egyszerűen mindegyik a maga korában csúcs processzort kapott, ami 3-4-5 év múlva is hozni fogja a közép kategória szintjét, azzal meg persze hogy jól fog futni minden.
Pár éve 4 giga RAM-mal egy droidos telefon is vígan el lett volna (sőt akár most is), csak ugye azon a térfélen ennyi memóriát csak a legolcsóbb modellek kapnak, amikben hitvány a SoC is. A középkategória meg már évekkel ezelőtt is 6-8 gigákkal dobálózott, most meg már kezdünk a 12 környékére megérkezni egyre több modellnél.
Én csak azt nem értem, hogyha az Apple sokat hangoztatott előnye az, hogy sokáig tart a support, akkor mi a francért nem lehet előre gondolkozni. Ha MOST elég a 4 giga, akkor szinte biztos, hogy 3-4-5 év múlva nem lesz az. És tényleg nagyon filléres dolog a komplett telefon árához képest a plusz költsége egy nagyobb modulnak.
Egyre inkább két gondolat fogalmazódik meg bennem:
1. A következő telefonom nem iPhone lesz.
2. Ha mégis iPhonet veszek és különbség lesz a sima és a Pro modell között memóriában, akkor kénytelen leszek a Pro-t venni, nem is a Pro featurek miatt, hanem mert nem vélhetően nem véletlenül tettek bele több memóriát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!