Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Mókolt töltő Aliexpressről...

Mókolt töltő Aliexpressről vagy csak véletlen lehetett?

Figyelt kérdés

Pár éve vettem pár Toocki kábelt az Ali-ról, és mivel nagyon strapabírónak bizonyultak, és árban is elég jók, gondoltam veszek melléjük egy ilyen márkájú töltőt is. Megjött a töltő és a kábelek is. Az első "tapasztalatom" az volt, hogy miután bedugtam a konnektorba, felvillant a teljesítménymérője (van rajta ilyen W kijelző) majd rögtön "el is aludt". Nézegettem a telefont, hogy jól dugtam-e bele a kábelt, amikor hirtelen elkezdett csörögni. Nézem, egy magyar szám hív. Felvettem és meglepetésemre kínaiul karattyolt benne valaki. Valami automata volt. Kinyomtam a hívást és nézegettem tovább a telefont meg a töltőt. Kihúztam a falból a vezetéket, meg a telefonból is, aztán újra bedugtam és violá, minden működött rendesen.

Mindezek után kezdtem el gondolkozni rajta, hogy olyan sokat hallani a "Juice jacking"-ről, (amikor idegen helyen teszed töltőre a telefonodat és lelopnak róla valamit, vagy telepítenek rá, a tudtod nélkül). Már adatlopó kábelek is régóta léteznek, de ezek valahogy úgy működnek, hogy "csak" gyűjti az adatokat. De miért ne lehetne olyan, hogy valaki készít akár egy ilyen töltőt, ami esetleg rögtön küld is valamit valahová. Létezhet ilyen, vagy csak tök véletlen volt, hogy pont akkor hívtak, és semmi köze a hívásnak a töltőhöz?

Ráírtam alin az eladóra, aki azt mondta, hogy ez egy természetes dolog, mert ilyenkor a rendszerük küld egy értesítést a kézbesítés megtörténtéről. Elvileg ez lehetséges, hiszen a számom meg van adva az alin, de egyébként meg furcsa. Régóta rendelek már Aliról, de sosem hívtak még így. Ráadásul az is, hogy egy magyar számot jelzett ki a készülék, ami a tudakozó szerint egy egyházhoz tartozó telefonszám. Lehet, hogy semmi köze nincs a töltőhöz a hívásnak csak felmerült bennem egy pár kérdés:

Mennyire valószínű, hogy valaki tényleg ilyen módon (hardverbe épített extra elektronikával) próbál akárhogy is visszaélni? Minek hívna egyáltalán, ha kárt akar okozni? De ha meg már tényleg felhív, akkor miért spoofing-olja a számát? Elképzelhetőnek tartjátok, hogy valaki ilyen, mókolt töltőt árul? Lehet egyáltalán ilyen módon bármilyen adatot lopni valakitől? Úgy értem, már megvettem a töltőt, így ez már nem kerül vissza a hacker-hez. Ha valaki (a gyártó) vissza akar élni, akkor vagy el küldenie kell az adatot magának, vagy telepítenie kell valamit a telefonomra, hogy az küldje el neki...

Nem csak most, a töltők kapcsán, de mióta láttam a TheVR videóját az adatlopó kábelről, azóta minden USB eszközzel szemben vannak aggályaim. Pláne, ha ilyen natív kínai gyártók gyártják azokat. :) (Tudom, mindenki ott gyártat már..., de értsd jól a kérdést!)

jan. 2. 19:25
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

#10 Ez az, hogy hívhatsz egy sim-et akár akkor is, ha nincs telefonban, de itt pont nem a kicsengésről van szó! Tök mindegy, hogy cseng vagy nem! Az a lényeg, hogy felismerd hívóként (értsd hackerként), hogy van-e válasz a másik oldalon.

Onnan próbáld megérteni, hogy elképzeled, hogy te magad vagy a hacker! Mit tudsz tenni? Megcsörgetsz egy akármilyen, ismeretlen számot és mindössze két-három lehetséges eredmény lehet:

1 elutasítják a hívást (ha nincs a sim telefonban, akkor is ezt fogod szerintem tapasztalni, mint hívó fél)

2 egyáltalán nem válaszolnak a hívásodra és x idő után a szolgáltató bontja a kapcsolatot (ez az, amit írtam, hogy legjobb nem foglalkozni vele)

3 felveszik, de 2 másodperc múlva megszakítják a hívást (bár már mindegy, hiszen innentől már tudod, hogy a szám élő, hiszen felvették)

Ha ezek után újabb támadást/zaklatást/lopást akarnál megpróbálni, akkor melyikkel próbálkoznál újra? Én biztos nem a kettes csoportra lőnék. Erre gondoltam. Az elhalt vagy nem elérhető számokat felesleges lenne tovább próbálgatni.

Az automata meg nem az élő szám felismerése miatt kellhet, hanem mert gondolom nem maga "Ching Cseng Sunny Úr" hívogatja a személyesen a random generált számokat, hanem valami automata tárcsázza ezeket, amiket valamilyen logika (értsd algoritmus) alapján választ ki. A fent levezetett dolog miatt pedig én szívesebben tartozok a 2-es, mint a 3-as csoporthoz.

jan. 3. 16:08
 12/13 anonim ***** válasza:
Fejezd már be a hülyeségeidet.
jan. 4. 15:13
 13/13 A kérdező kommentje:
Nem kötelező hozzászólni, ha nincs mondanivalód, egyszerűen lépj tovább!
jan. 4. 17:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!