Mókolt töltő Aliexpressről vagy csak véletlen lehetett?
Pár éve vettem pár Toocki kábelt az Ali-ról, és mivel nagyon strapabírónak bizonyultak, és árban is elég jók, gondoltam veszek melléjük egy ilyen márkájú töltőt is. Megjött a töltő és a kábelek is. Az első "tapasztalatom" az volt, hogy miután bedugtam a konnektorba, felvillant a teljesítménymérője (van rajta ilyen W kijelző) majd rögtön "el is aludt". Nézegettem a telefont, hogy jól dugtam-e bele a kábelt, amikor hirtelen elkezdett csörögni. Nézem, egy magyar szám hív. Felvettem és meglepetésemre kínaiul karattyolt benne valaki. Valami automata volt. Kinyomtam a hívást és nézegettem tovább a telefont meg a töltőt. Kihúztam a falból a vezetéket, meg a telefonból is, aztán újra bedugtam és violá, minden működött rendesen.
Mindezek után kezdtem el gondolkozni rajta, hogy olyan sokat hallani a "Juice jacking"-ről, (amikor idegen helyen teszed töltőre a telefonodat és lelopnak róla valamit, vagy telepítenek rá, a tudtod nélkül). Már adatlopó kábelek is régóta léteznek, de ezek valahogy úgy működnek, hogy "csak" gyűjti az adatokat. De miért ne lehetne olyan, hogy valaki készít akár egy ilyen töltőt, ami esetleg rögtön küld is valamit valahová. Létezhet ilyen, vagy csak tök véletlen volt, hogy pont akkor hívtak, és semmi köze a hívásnak a töltőhöz?
Ráírtam alin az eladóra, aki azt mondta, hogy ez egy természetes dolog, mert ilyenkor a rendszerük küld egy értesítést a kézbesítés megtörténtéről. Elvileg ez lehetséges, hiszen a számom meg van adva az alin, de egyébként meg furcsa. Régóta rendelek már Aliról, de sosem hívtak még így. Ráadásul az is, hogy egy magyar számot jelzett ki a készülék, ami a tudakozó szerint egy egyházhoz tartozó telefonszám. Lehet, hogy semmi köze nincs a töltőhöz a hívásnak csak felmerült bennem egy pár kérdés:
Mennyire valószínű, hogy valaki tényleg ilyen módon (hardverbe épített extra elektronikával) próbál akárhogy is visszaélni? Minek hívna egyáltalán, ha kárt akar okozni? De ha meg már tényleg felhív, akkor miért spoofing-olja a számát? Elképzelhetőnek tartjátok, hogy valaki ilyen, mókolt töltőt árul? Lehet egyáltalán ilyen módon bármilyen adatot lopni valakitől? Úgy értem, már megvettem a töltőt, így ez már nem kerül vissza a hacker-hez. Ha valaki (a gyártó) vissza akar élni, akkor vagy el küldenie kell az adatot magának, vagy telepítenie kell valamit a telefonomra, hogy az küldje el neki...
Nem csak most, a töltők kapcsán, de mióta láttam a TheVR videóját az adatlopó kábelről, azóta minden USB eszközzel szemben vannak aggályaim. Pláne, ha ilyen natív kínai gyártók gyártják azokat. :) (Tudom, mindenki ott gyártat már..., de értsd jól a kérdést!)
Szerintem véletlen.
Fb-ob láttam ismerősnél pár napja, hogy egy 30-as számról hívták és kínaiul szóltak bele. Más is írta alá, hogy pont így járt.
Véletlen, engem is hívtak, de ez a csalási forma a hazánkban élő kínai embereket akarja megtalálni, nem minket.
Mi csak a hibaszázalék miatt csörgünk ki nekik néha.
Köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt eddig! Ment a pipa... :)
Igen, nekem is volt már olyan időszak, amikor rendszeresen hívogattak 20-as, 70-es és 30-as számról is. Azt tanácsolták a szolgáltatónál, hogy leginkább ne csináljak semmit ilyenkor. Még csak ki se nyomjam a hívást(!) ha lehet, mert akkor már tudni fogják, hogy élő a szám, hiszen van interakció a részemről. Hát mondom nagyon jó.... :\ A K anyját aki ilyennel szórakozik!
Na de mekkora a valószínűsége, hogy valaki tényleg csinál egy hasonló adatlopó USB eszközt? (Azt most felejtsük el, hogy nyilván lehetséges, hogy közvetlenül ráköti a 220V-ot az USB lábaira és lefüstölteti így a rácsatlakoztatott készüléket, de ez nagyon amatőr és drasztikus dolog lenne, amellett, hogy értelmetlen is.) Szerintem viszont simán benne van a pakliban, hogy kici kínai legyárt egy ócó villogó USB-s mikulásfigurát, nagyon hasznos bögremelegítő alátétet, vagy éppen egy USB-ről tölthető Bluetooth fülest, ami alkalomadtán egyszer csak úgy dönt, hogy hazaküldi a begyűjtött log fájljait. Mi erről a véleményetek?
"Még csak ki se nyomjam a hívást(!) ha lehet, mert akkor már tudni fogják, hogy élő a szám, hiszen van interakció a részemről."
Te meg elhitted.
Idézet:
"Mint kiderült, a hívások automatizáltak, és hivatalosnak hangzó üzeneteket közvetítenek kínaiul, amellyel elsősorban a hazánkban élő kínai közösséget szeretnék megtéveszteni.
A hang azt mondja, hogy a kínai nagykövetség értesítését tolmácsolja, amely szerint van egy dokumentum, amit nem vettünk át, és ez hatással lehet a tartózkodási jogokra."
"Miért ne lehetne, hogy egy automata figyeli, "
Mert ehhez automata se kell.
Ha a sim egy telefonban van, akkor kicseng.
Ha nincs telefonban, csak sim, akkor nem kapcsolódik a hálózatra, és nem cseng ki. Ehhez nem kell okosnak sem lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!