Egy tablet vagy egy laptop lenne a jobb?
Erintokepes laptop.
De a laptop jobb. Tovabb el, konnyebb kezelni, tobb a tarhely, plusz ha az aksija meg is hal, ott a tolto.
Tablet tarhely kevesebb (mar amelyiknel) neha nehezebb kezelnk es ha az aksija bekrepalt akkor kaput...
Tapasztalataim szerint egy tablet 1-3 evig birja egy laptop akar 5-6
A körülményektől függ. Van már PC-d otthon (vagy ahol lakni fogsz egyeteme alatt)? Ha van, akkor én egyiket sem vennék még, maximum ha később kiderül, hogy kellene valami, akkor veszel egyet.
Ha nincs/nem lesz a lakóhelyeden PC, akkor mindenképp laptopot javasolnék. Jegyzetelni valószínűleg egyikkel sem fogsz (a jó öreg füzet és toll lesz ebben a legnagyobb segítségedre), ha viszont speciális szoftvert kell majd használod beadandókhoz, akkor azok úgysem lesznek se Androidra sem iOS-re.
Én tanuláshoz, egyetemhez inkább laptopot ajánlanék, esetleg ha mindenképp fontos, hogy érintős legyen, akkor 2 az 1-ben notebookot. Bár egy kicsit részletesebben kifejtem, mert mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és lehet olyan helyzet, amikor előnyösebb egy táblagép.
Laptop: előnye, hogy ezen tudsz a legkényelmesebben gépelni, akár hosszabb szövegeket is (pl. házi dolgozatok, szakdolgozatok). Legkönnyebben ezen tudod használni az irodai programokat (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentáció). A nagyobb kijelzőméret, billentyűzet és egér (tapipad) miatt kényelmesebb rajta a munka. Hátránya, hogy ha magaddal viszed, nagyobb a mérete és a súlya.
Táblagép: itt választhatsz Androidosat és iPad-et. Androidosban vannak elég kedvező árú készülékek is, bár ezek teljesítménye nem túl erős, 100.000 Ft körül kezdődik, ami már jó. Az iPad drágább (újonnan most a 2021-es iPad 9 a legolcsóbb, 130.000 Ft körül megy). Nekem (is) iPad 9 van, és bár 2021-es, az Apple hosszan támogatja, még legalább 5 évig fog kapni szoftver frissítéseket, ha vigyázol rá, bőven kibírja egy ilyen az egyetemet. Az előnye, hogy sokkal hordozhatóbb, mint egy laptop, kb. akkora mint egy közepes könyv, csak még könnyebb és vékonyabb. Ha ez a hordozhatóság fontos (pl. hosszú az ingázási idő, és nem mindegy, mennyi cuccot kell magaddal vinni), akkor, de csak akkor előnyösebb egy táblagép. Ezen is meg tudsz (sok)mindent csinálni, amit a laptopon, persze az érintős képernyőn nem olyan kényelmes hosszabb szövegeket írni (inkább csak pötyögni lehet). Meg az office programok használata is kényelmetlenebb vele, mint egérrel és billentyűzettek, bár működni fog, igazából minden formázást, prezentációt meg lehet táblagépen is csinálni. Lehet hozzá venni csatolható billentyűzetet, bár akkor árban és súlyban is kb. ott fogunk tartani, mint ha 2 az 1-ben laptopot vennél. Ha táblagépet szeretnél, szerintem a fentebb javasolt iPad 9 a minimum, ennél rosszabbat vagy gyengébbet nem ajánlok.
2 az 1-ben laptop: több méretben is kapható. A 14 hüvelykes alig kisebb a standardnak számító 15,6 hüvelykesnél, használat során nem lesz kényelmetlenebb egy sima laptopnál. Van még 11,6 hüvelykesben is (nekem van ilyenem). Ez már egész kényelmesen hordozható, méretben és súlyban kb. egy átlagos könyvnek felel meg. Meglepő, de a tapasztalatom alapján a kis mérete ellenére elég kényelmesen használható, a gépelés is, az irodai programok is. Talán ezt mondanám az arany középútnak, mivel még mindig egy kompakt és hordozható készülékről beszélünk, ugyanakkor jó használni, illetve dolgozni is rajta.
"2021-es, az Apple hosszan támogatja, még legalább 5 évig fog kapni szoftver frissítéseket"
Én ezt annyiban helyesbíteném, hogy az eddigi támogatási időszakokat figyelembe véve ez inkább maximum 3, nagyon maximum 4 év és nem minimum 5.
Egyébként a leírásod többi részével egyetértek, azonban a kérdező igazából még mindig nem válaszolt a lényegre: van-e már bármilyen számítógépe, amit tud használni napi rendszerességgel otthon? Ha nincs, akkor mindenképpen egy laptop ajánlott. Ha már van egy számítógépe (ha nem hordozható is), akkor lehet egyáltalán a tableten elgondolkodni. Otthoni számítógép/laptop nélkül nagyon extrém macerás elvégezni az egyetemet, tablet nélkül viszont boldogan lehet.
Az Apple a hivatalos oldalon történő forgalmazás befejezésétől számítva legalább 5 évig támogat egy eszközt. Az iPad 9 forgalmazását kb. 2-3 hónapja fejezte be. Ez azt jelenti, hogy az iPados 18, 19 és 20-as verziót 100%, hogy megkapja az iPad 9. Ezek mindig ősszel jönnek, és ha egy készülék nem kapja meg az újabb verziót, legalább további két évig biztonsági frissítéseket igen, de akár ennél is tovább kaphat. Az iOS 12 pl. 2018 szeptemberében jelent meg, és az utolsó frissítést 2023 januárjában kapta. Az iPad 9 még biztosan meg fogja kapni az iPadOS 20 verziót valamikor 2026 szeptemberében. Az iPadOS 21 2027 szeptember körül jön, ezt már nem biztos, hogy megkapja, de biztonsági frissítéseket további két évig igen, azaz 2029 szeptemberéig 100%, hogy támogatott lesz, ez 5 év.
Viszont pozitív irányban ettől eltérhet az Apple (és több, mint valószínű, hogy tovább lesz támogatott ennél az iPad 9 is). Pl. úgy, ahogyan fent írtam, az iOS 12 nem 2, hanem mintegy 3,5 évig kapott frissítéseket (bár a 2 év letelte után már jóval ritkábban, de akkor is szép gesztus, hogy még ilyen hosszú idő elteltével is frissítette ezeket a tényleg öreg készülékeket). De megesett olyan is a múltban, hogy pl. minden iOS 13-mat futtató készülék megkapta a 14 és 15-ös frissítést is, illetve több eredetileg iOS rendszerrel kiadott iPaden ekkor debütált az iPadOS (ezért nem támogatta tovább a 13 és 14-es verziókat, mivel így nem is volt rá szükség, hiszen minden érintett készüléktulajdonos válthatott 15-re, ami viszont még a mai napig támogatott, most ősszel jár le a 2 év, majd meglátjuk utána mennyi frissítést kap még, egyet biztosan). Ezt figyelembe véve az sem zárható ki, hogy az iPad 9 megkapja az iPadOS 21-et, de ez már nem garantált, viszont lehetséges. Ha megkapja, az azért lenne pozitív, mert akkor még legalább egy évvel tovább maradna támogatott.
Tehát az iPad 9-et még legalább 5 évig támogatni fogja az Apple.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!