Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Erről a telefonszámról kapok...

Erről a telefonszámról kapok hülye SMS-eket, hogy vásároltam és hasonlók. Tudom, hogy spam, de az éjszaka közepén elkezd a telefon vészjelzést leadni 5 percenként. Miért? És hogy lehet megszüntenti?

Figyelt kérdés

[link]

Ráadásul ez a telefon vadonat új, a kislányomnak vettem, nem is telepítettünk még rá semmit. Honnan tudná bárki a számát? És ha SMS-t is kap, miért veszi át egy SMS a telefon fölött az irányítást ilyen módon, hogy azt írja ki, VÉSZJELZÉS és románul elkezd mondani egy szöveget az éjszaka közepén.

aug. 1. 21:32
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Tedd tiltó/blokkoló listára a telefonszámot.
aug. 1. 21:35
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Blokkolni kell.

Engem egy 70es szám minden nap hív évek óta.

(a tiltottakban látom)

Bár azt nem értem, miért beszél a telefon? Felolvassa az SMS-t?

aug. 1. 22:42
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Hol vetted a telefont, kitől?
aug. 1. 23:17
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Fekete listára vele.
aug. 1. 23:25
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

"Ráadásul ez a telefon vadonat új, a kislányomnak vettem, nem is telepítettünk még rá semmit. Honnan tudná bárki a számát?"

Jujuj, ez fájt.

Vegyük sorra. A telefon, és a telefonszám két külön, független, egymástól elválasztható dolog. A telefon készüléknek nincs telefonszáma.

A telefonszám egy kis kártyához van rendelve, a kártya teszi lehetővé hogy a készülékbe helyezve a GSM mobilhálózathoz csatlakozhasson, és hívások jöhessenek létre általa. Meg SMS is meg minden.

A telefonszámok régen, még mondjuk 30 évvel ezelőtt tényleg lehettek 'újak', de mivel az idők során sokkal több előfizető lett mint 'új' szám, ezért a régiek is visszaforognek a rendszerbe. A szolgáltatás megszűnésétől számított 6 hónapon belül általában új gazdára talál.

Azaz ha az előfizetésem megszűnt, vagy a feltöltős kártyán lejárt, a szolgáltató várt vele egy ideig. Egyrészt egy türelmi időn belül bizonyos esetekben ismét lehetőség van aktiválni, ha mondjuk csak megfeledkeztem az anyagiakról, akkor ne kelljen új szám után nézni. De ha én hagytam veszni a dolgot, a szám egy idő múlva egy új előfizetőnél landolt.

És itt jön a kérdező esete.

Megkapja a számot ami az enyém volt egy fél évvel ezelőtt, és jönnek rá a banki SMS-eim, amit a banknál elfelejtettem átállíttatni. A bank nem tudja hogy a számnak már új gazdája van, és amúgy meg nem is érdekli. Ha vásárolok, küldi az SMS-t.

Tehát a telefonszám csak most a kérdezőé, korábban másé volt, 'használt' számot kapott.

A legegyszerűbb talán a telefonban tiltólistára tenni a számot ahonnan az SMS-ek jönnek.

Haladóbb megoldás lehet, ha megvan az SMS alapján, hogy melyik bankról van szó, esetleg náluk jelezni a problémát.

A másik fele, hogy furcsán, románul kommunikál a mobil.

Ebből leginkább arra gondolok, hogy Emag, vagy hasonló cégtől vásárolt lehet a készülék, román beszállíttóval. Esetleg már használta valaki, és visszaküldte, ám maradhatott benne számodra zavaró beállítás.

Ezt a problémáját, a vásárlás helyén kellene jelezni. Esetleg ha online vásárlásról van szó, 14 napon belüli elállással lehet élni.

De lehet hogy egy ismerős, aki ért a készülék beállításaihoz, két perc alatt megoldja.

Akkor térjünk át a másik részére, a SPAM ALERT egy érdekes dolog. Akár hasznos funkció is lehetne. De ez olyan, mint a farkast kiáltó fiú esete.

Van egy lehetőség, amikor a kérdezőéhez hasonló esetben a felhasználó értékelheti negatívan az adott számról érkező hívást vagy SMS-t.

És amint ez kellő számban megtörténik, a többi használó is azt a jelzést kapja, hogy itt valami nem stimmel. És ők is SPAM-ot nyomnak ijedtükben.

És a linken, amit a kérdező bemásolt, ez szépen kirajzolódik.

Ez a figyelmeztető funkció, Samsung telefonokban van benne gyárilag, telepíteni sem kell. Kikapcsolható a készülék menüjében.

Olyanok, akik hasonló helyzetben vannak, panaszkodnak, hogy idegen SMS-ek landolnak náluk. Igen, vannak a már fentebb részletezett esetek, amikor a számnak új gazdája van. Ez tipikus.

És van az, amikor mondjuk én beregisztrálnám a számom valahová valamilyen okból. De elírom a számot véletlenül. És mérgelődök, hogy nem jön az a fránya SMS. Hehe, pedig jön. Csak nem az én számomra, hanem a kérdező kapja.

Egyenlőre ennyi, remélem hogy ezek az infók segítenek majd megtalálni a megoldás felé vezetú utat.

aug. 2. 07:20
 6/9 anonim ***** válasza:
A román vészjelzéseket azért kaphatod, mert közel vagy a határhoz és a telefonod fogja a jelet. Szeged egyes részein is bejön már a román jel. Én emagról rendelt telefonnal Budapesten semmit sem kapok, mert nem ér oda egy szomszédos ország jele se ahol a vészjelzés szolgáltatás működik (pl Ausztria).
aug. 2. 11:02
 7/9 A kérdező kommentje:

"A telefon, és a telefonszám két külön, független, egymástól elválasztható dolog. A telefon készüléknek nincs telefonszáma."

Tudom, a SIM kártyát is most vettü frissen!

aug. 3. 00:07
 8/9 anonim ***** válasza:

"Tudom, a SIM kártyát is most vettü frissen!"

Igen, amit más már használt előtted.

Nem a kártyát, az új, csak a hozzárendelt számot.

A SIM és a telefonszám ugyan összetartozó fogalmak, de a telefonszám nem maga a SIM.

A SIM tartalmazza azokat az adatokat, aminek segítségével a készülék a hálózatra jelentkezik, és ezek az adatok vannak párosítva a telefonszámmal.

Technikailag az is lehetséges, hogy új számot kapj, anélkül, hogy a SIM-hez bárki hozzányúlna.

aug. 3. 06:44
 9/9 anonim ***** válasza:
Csak tedd fekete listára a számot.
aug. 7. 20:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!