USB kábelekben van elektronika, chip vagy IC?
Egyre több ilyen reklám fotót látok, de nem igazán tudom elképzelni, hogy létezik ilyen.
Az elektronika a telefonban és a töltőben van.
Legalábbis szerintem.
Meg nekem az is fura, hogy a kábel mégus honnan tudná, hogy milyen telefon, milyen akku vagy esetleg milyen az a töltő.
Az az eszköz amit becsatlakoztatsz a hálózati csatlakozó aljzatba (konnektorba) az nem töltő, hanem egy szimpla tápegység, ami ad egy bizonyos feszültséget és terhelhető bizonyos áramerősségig (bővebben a feszültségekről és az áramerősségekről: [link] ).
A töltőelektronika a telefonban van, az szabályozza az akkumulátor számára a töltési feszültséget és az áramerősséget a töltés során.
A hagyományos USB-kábelben nincs aktív elektronika.
Thunderbolt kábelekben (ami ugyanúgy USB-C) például van chip:
"USB kábelekben van elektronika, chip vagy IC?"
Az alapvető működéséhez nem kell, de tehetnek bele akármit ha akarnak.
A szabványnak teljesen megfelelő USB-C kábelben van aktív elektronika.
Mivel a szabvány több különböző feszültségen több különböző megengedett maximális töltési áramot enged meg, ezért a töltési folyamatban minden résztvevőnek tudnia kell mit "akar" vagy "tud" a másik.
A fogyasztó kommunikálja milyen paraméterű töltést kér, a töltő, hogy ennek eleget tud-e tenni, és a kábel, hogy hitelesítve van-e ilyen feszültség/áramerősség átvitelére.
Ez egy úgynevezett handshaking process a folyamat elején amiben minden érintett eszköznek részt kell vennie (fogyasztó, töltő, kábel).
Amennyiben valamelyik eszköz nem vesz részt ebben a kommunikációban (mert pl a Wishről vett gagyi kábel ahol 3$-ért pont leszarták a szabványt és nincs benne kommunikációs chip), akkor a rendszer a legalapabb 5V/max 500mA töltést engedi csak meg.
Elméletileg. Mert azért van rengeteg olyan gagyi eszköz ami szintén nem felel meg a szabványnak, mivel ha lehet 0.5$-t spórolni valamin akkor bizony a cégek spórolni fognak...
5.
Valamit nagyon nem jól tudsz.
A telefon leadja, hogy hány voltot kér, a töltő meg annyit ad.
A kábel meg vagy elbírja vagy nem.
Ez az 5 volt 500 mA valahogy nem állja meg a helyét.
Én csináltam USB kábelt: 2 csatlakozó meg egy 4 eres kábel.
Ugyan azt tudja mint a 8000 Ft-os gyári kábelem.
Ezért is tettem fel a kérdsét.
"gagyi kábel ahol 3$-ért pont leszarták a szabványt és nincs benne kommunikációs chip"
Kommunikációs vezeték az, ami kell bele. Összeköti a telefont és a dugasztápot. Ennyi a feladata. 2 éren táp, 2 éren pedig az egyirányú átjelzés. A telefon onnan tudja hogy átment a kívánt feszt kérő jele, hogy a táp beállította az annak megfelelő feszültséget. Az alap 5V az külön jelzés nélkül is rendelkezésre áll, ezért oda elég a 2 eres kábel is. Ha ettől több kell, akkor kell a 4 ér.
Passzív Micro USB kábeleknél kialakult az a módszer is, hogy a telefon figyeli a bejövő feszültséget. Gyenge dugasztáppal, illetve nagyobb ellenállású kábelen több esik, ilyenkor csökkenti a töltőáramot.
Egyéb passzív azonosítási módokat, rövidzár, ellenállások, nem részletezem.
Aktív USB-C csatlakozókra példa, ahol a kábel terhelhetőségét azonosítja:
"Ez az 5 volt 500 mA valahogy nem állja meg a helyét."
Nézzünk egy korábbi technikát a példa kedvéért, hogy érthetőbb legyen. Ha a telefont dugasztápra dugod, a mára klasszikusnak számító esetben a dugasztápban az adatvonalak rövidzárba vannak kötve.
Ezt a rövidzárat a telefon érzékeli és engedélyezhet magának nagyobb áramfelvételt is.
iPhone esetében voltak ellenállásos azonosítások is, hogy az aktív PD, QC témákat ne is részletezzem.
Ha PC-re dugod, ott rövidzár nyilván nem lesz, 500 mA-ben maximálja magát a telefon, hogy ne terhelje túl a csatlakozást.
Itt van egy egész jól érthető leírás az USB-C töltési handshaking kommunikációjáról:
Látható, hogy a szabványnak megfelelő kábel is részt vesz a kommunikációban, de úgy van kialakítva a rendszer, hogyha ez nem történik meg akkor is működjön a dolog de korlátozottan.
Itt vannak a szabvány megfelelőségi jelölések a kábelekhez:
Ezeket hivatalosan akkor kapja meg egy kábel, ha tényleg tudja az előírást - és ebbe beletartozik a kommunikáció is.
Viszont a nem autentikált gyártók azt szitáznak rá a termékükre amit akarnak, szóval ha látod rajta a jelölést attól még nem biztos, hogy valid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!