Mennyire megbízható az okosórák vérnyomás mérése?
4
Nem a 3-as vagyok, de megindoklom neked én: azért semennyire, mert ezek az okosórák nem orvostechnikai eszközök. Mindegy hogy Apple vagy Samsung, ők maguk is leírják, hogy bár van bennük ilyen funkció, NEM orvostechnikai eszközök és elég pontatlanok.
Ezek a funkciók mind marketingelemek. Olyan mint az alvásfigyelés.
Egy okosórának fogalma sincs mikor vagy REM-fázisban, pusztán a karod/csuklód mozgásaiból és az eltelt időből kikövetkezteti, hogy VALÓSZÍNŰLEG most vagy REM-fázisban. De számtalanszor előfordult olyan eset, hogy az illető kiszaladt WC-re éjjel 3-kor, az óra pedig úgy érzékelte, hogy éppen álmodik az illető és REM-fázisban van...
Hogy mikor vagy REM fázisban és en bloc milyen az alvásod, az akkor fog kiderülni, ha elmész egy alváscentrumba, ahol feltappancsozzák a fejed, monitorozzák a szívműködésed és ott pontos képet kapsz az alvásról.
Ugyanez a vérnyomásmérés is.
Igaza van 3-asnak. Nem tudnek ezek vérnyomást mérni. Azokat a paramétereket amiből a vérnyomsát meg lehet állapítani nem tudja egy óra sem mérni. Még a felfújódós csuklós vérnyomás mérők is sokkal pontatlanabbak mint a felkaros mandzsettás vérnyomásmérők.
Ahogy 1-es is írja, ezeket az órákat kalibrálni kell és utána tud csak működni úgy-ahogy. A kalibrált értékhez képest figyeli a változásokat és a gyártó által betáplált rengeter adatból próbál kalkulálni. Aztán vagy eltalálja, vagy nem.
1-8-as mikor volt kalibrálva?
Szerintem bizonyos időközönként kéne 1-1 újrakalibrálás is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!