Meddig hagyjam a töltőn?
Vettem a telefonomba egy új akksit. Beleraktam, majd hagytam, hogy teljesen lemerüljön az új akksi a telefonomban. (Kb. 50% volt benne, amikor megvettem és innen ment le 0%-ra.)
Elkezdtem tölteni, de nem akar 100%-ig felmenni a töltöttség, 82%-ig ment és azóta hiába van fenn a töltőn, nem változik ez az érték.
Fog ez még fentebb menni? Már órák óta ennyit mutat.
Idővel ez az érték fog változni felfelé, vagy ez az akksi 82%-nál többet nem fog tudni felvenni már?
Merítsd le és töltsd fel néhányszor.
A kijelzés a hibás.
Elvileg gyári samsung akksi, csak lehet, hogy régi gyártású, mint ahogyan a telóm is 2016-os j5.
Most 87%-on tart, hogy újraindítottam a töltést. Talán reggelre eléri a 100%-ot.
Nem lehet túlmeríteni az akkut, 2,5 V alsó szinten a védelem lekapcsol, ilyenkor a telefon leáll.
Ez felel meg a 0 %-nak, ami nem túlmerítés, csak alsó szint.
Az igaz, hogy egyes esetekben kalibrálás hasznos lehet, de az is inkább az alsó szinthez való igazodásban segít.
A felső töltöttségi szintet a töltésszabályzó állítja be, ami ma már nem csak 4,2 V, hanem 4,35 vagy 4,4 V is lehet, az alkalmazott cellától függően.
De ez csak a feszültséghatár, utána még addig tart a töltés, míg az akku által felvett áram visszaesik a kapacitás 3-5 %-ának megfelelő értékre. Ez felel meg a 100 % töltöttségnek.
Ha az áram nem tud visszaesni, felveti az akku hibájának gyanúját, amennyiben feltételezzük, hogy a töltésszabályzó hibátlan, azaz nem akar nagyobb feszültségre húzni az előírtnál.
6-os és kérdéző. Ez nem úgy működik hogy ha rossz az akksi akkor nem telik meg! A rossz akksit is fel lehet tölteni 100%-ra, csak gyorsabban fog merülni.
Ebben az esetben az a probléma hogy a telefon nem jól jelzi a töltöttségi szintet. Ez egy számított adat, nem pedig úgy méri a telefon. A telefon betanulta a régi akku adatait az évek során és most az új akkut rosszul mutatja. Most a 85% a 100%. Ezért be kell kalibrálni a telefont, hogy jól mutassa a %-ot!
Ennek menete pedig az, hogy lemeríted az akksit a telefon kikapcsolásáig, aztán megszakítás nélkül feltöltöd és ezt megcsinálod 3x.
A teljes lemerítéstől nem lesz baja az akkumulátortnak, mert a telefon nem engedi lemerülni annyira hogy baja legyen. Sokkal előbb kikapcsol minthogy az akkunak gondja lenne. 3,3 - 3,1V környékén szoktak kikapcsolni a telefonok, de csak 2,5V alatt tekinthetjük halottnak az akkut. (és onnan is még feléleszthetőek... van csomó ilyen mentett akksim amiket kidobtak, mert azt hitték halottak, pedig csak egy jó töltő kell hozzá).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!