Találkozott valaki olyan üzenettel a fiókjában, melyben sajnálják de feltörték a fiókot, és közlik a jelszavadat?
Uhh, ez nehéz menet lesz.
Szóval nem te adtad ki a jelszavad, hanem valamelyik weboldalról szivárgott ki. Ha már megváltoztattad, akkor semmi más teendőd nincs.
"Jó, de ott hogy találja meg a jelszavam amikor sehol nem adtam meg, tudtommal."
Persze, sehol nem adtad meg. Nem vagy regisztrálva semmilyen webshopra, Google-re, online szolgáltatásra, fórumra, satöbbire. Ide a Gyakorira sem, igaz? :D
Értem, de úgy értettem, hogy azt a feltört jelszót nem használtam sehol máshol.
Ha viszont úgy van ahogy mondod, akkor az egész internet nem túl biztonságos. Mint a lakásunk: csak profizmus kérdése mikor törnek be.
Tanulságos volt ez a beszélgetés számomra. Messze vezet.
Mindig is gyanakodtam, hogy pl a vírusvédelem is csak hit kérdése, mert pl. ha felmondom képesek olyan vírus rám küldeni ami miatt kénytelen vagyok továbbra is előfizetni stb.
Ilyen egyszerű felhasználónak mint nekem nincs rálátása a rendszerre ezért vagyunk kiszolgáltatva. Jó lenne pl jelszavaknak saját gyártású karaktereket alkalmazni, de ez csak gyenge ötlet.
Azért mégegyszer kösz az együttgondolkodást mindenkinek.
Valahol akkor is használtad azt a jelszót, ahonnan kiszivárgott. Lehet, hogy most nem használod máshol azt a jelszót, de korábban igen.
Egyébként igen, a lakásos hasonlatod jó: szinte minden rendszerbe be lehet törni, csak van, ahova könnyebben és van, ahova nehezebben. Nem mindegy, hogy csak egy régi lakat van az ajtón vagy többpontos biztonsági ajtó, rács, kamerás megfigyelés és állandó őr.
A vírusvédelem csak a saját gépedet védi és amúgy a legjobb vírusvédelem a józan ész, ugyanis manapság már nem is igazán vírusok vannak, hanem olyan kártékony kódok, amik a felhasznló tudatlanságát, óvatlanságát vagy kíváncsiságát használják ki és az ellen a vírusirtó sem tud túl sokat tenni.
Egyébként én pl nem használok vírusirtót legalább 20 éve. Linuxot használok, oda nem is kell.
Egyébként nem maga az Internet, ami nem biztonságos, csak vannak sérülékeny rendszerek. Korábban írtam, hogy egy jó rendszer nem tárolja a jelszavadat, csak egy hash-t, amit a jelszóból generál. Ez azért jó, mert a jelszót nem lehet belőle visszafejteni. Szóval: az olyan rendszer, aminél a jelszóemlékeztető a jelszavadat küldi el, az rossz, mert a jelszót tárolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!