Hogyhogy sok mostani okostelefonban nincs Jack csatlakozó?
Elfogtam egy nem privát tartalmú üzenetet, idézném:
"Az üzenet szövege:
Gyalázatos kicseszés a kliensekkel Nem kell megvenni az ilyen telefont, ennyi!!!"
Különösebben nem kicseszés.
Az ügyfelek többségének teljesen mindegy: ha van alternatíva - akár vezeték nélkül, akár vezetékesen, vagy - legrosszabb esetben - akár átalakítóval, akkor neki jó. És ez a túlnyomó többség vásárol (és ha márkahű, megveszi az ugyanolyan márkás fülest is, ami pluszbevétel).
Ha számukra olcsóbban lehet legyártatni a terméket, akkor több bevétel marad - a részvényesek dörzsölhetik a tenyerüket.
A gyártók általában azzal indokolják a jack elhagyását, hogy nehezebb megoldani a vízállóságot (ezt azért a Sony megoldja). A valóság inkább az, hogy a telefonokban minden kis cseppnyi helyre szükség van és úgy ítélték meg, hogy a jack elhagyása több előnnyel jár, mint hátránnyal.
Én is sokáig ódkodtam a vezeték nélküli fülesektől, de pár dolgot be kell látni:
- Nagyjából olyan árban vannak, mint egy nem középsz..r vezetékes fülhallgató. 10-15 ezer körül már korrekt típusokat lehet kapni, csak el kell olvasni hozzá pár tesztet.
- Lemerülni használat közben a büdös életben nem fognak, nekem sem sikerült még csak a közelébe jutni soha. A "tokot" kell hetente 1x (vagy még annyiszor sem) felrakni etetni és ennyi.
- Hétköznapi használat során elképesztően kényelmes egy vezetékeshez képest. Soha nem kell figyelni arra, hogy hová gyűrd a vezetéket, meg hogy ne akadj be semmibe. Csak berakod a füledbe a fülhallgatókat és kész. Sportolni, sétálni, tömegközlekedni ezerszer jobb ezekkel.
"12-es a lfszt nem! Jó, ha 4-6 órát kibírnak. Egy vezetékes meg nem kér enni."
Általában 6 fölött bír mindegyik, de őszintén, ki használja ezeket 6 órán át folyamatosan? A tokból meg 3-4-5 alkalommal feltölthetők 0-ról 100-ra.
Ha te konkrétan egész nap a füledben tartasz egy fülhallgatót, akkor nagyon gyorsan válts inkább fejhallgatóra. Másrészt meg ez egy teljesen réteg igény, a felhasználók 99,999%-át kiszolgálja a mostani üzemidő is (de még annak a fele is). Harmadrészt pedig még nem találkoztam olyan telefonnal, amin ne lett volna lehetőség vezetékes fülhallgatót használni, maximum nem jack csatlakozóval.
Nekem két vezetéknélküli fülesem van, egyiket sem használom. Nekem egyik sem passzol a fülembe rendesen, egyik sem marad benne stabilan.
Másrészt biciklizés közben van, hogy egy-egy pillanatra elnémul az egyik oldala, főleg a város bizonyos pontjain. Gondolom, valami interferencia lehet?
Harmadrész, a hangminőségük jóval elmarad a vezetékestől.
"Nekem két vezetéknélküli fülesem van, egyiket sem használom. Nekem egyik sem passzol a fülembe rendesen, egyik sem marad benne stabilan."
Ez nem a vezeték nélküliségük hibája. Egy vezetékes fülhallgató ugyanúgy lehet rossz a te füledhez. Ez sajnos próba cseresznye.
"Másrészt biciklizés közben van, hogy egy-egy pillanatra elnémul az egyik oldala, főleg a város bizonyos pontjain. Gondolom, valami interferencia lehet?"
Nem tudom. Nekem egy elég olcsó típusom van (13 ezerért vettem talán), 1 év alatt pár alkalommal fordult elő, hogy néha egy pillanatra kihagyott a hang.
"Harmadrész, a hangminőségük jóval elmarad a vezetékestől."
Ez megint csak attól függ, hogy milyet veszel. Vezetékesből is van sz..r, ahogy vezeték nélküliből is. Nekem pl. a vezeték nélkülim hangminősége sokkal jobb, mint a hasonló árú vezetékesemé. Nem a vakvilágba kell vásárolni, hanem utána kell nézni az adott termékeknek.
"Ez nem a vezeték nélküliségük hibája."
Tudom, de végső soron mindegy. A lényeg, hogy engem akadályoz abban, hogy használjam.
"Nekem egy elég olcsó típusom van (13 ezerért vettem talán), 1 év alatt pár alkalommal fordult elő, hogy néha egy pillanatra kihagyott a hang."
Nekem van egy drágább (26 ezer) és egy olcsóbb (9800), mindkettő csinálja ezt.
"Ez megint csak attól függ, hogy milyet veszel."
Vezetéknélkülinél eleve a bluetooth kodek korlátoz, vezetékesnél nincs ilyen korlát. Az olcsóbb eszközök eleve csak SBC-t támogatnak, az AAC-t, az aptX-et pedig csak a drágábbak, LDAC-ot pedig csak Sonynál láttam, a több tízezres kategóriában (pl. ez a fejhallgató: [link]
Meg azért a vezetékesek jellemzően ugyanazon az áron jobb hangminőséget kínálnak.
"Vezetéknélkülinél eleve a bluetooth kodek korlátoz, vezetékesnél nincs ilyen korlát. "
Ez az ára annak, hogy nem a vezeték korlátoz. :)
Most azért szeretném felhívni a figyelmet, hogy szerintem ezek az eszközök nem profi, stúdióminőségű zenehallgatásra vannak, hanem arra, hogy sport meg mászkálás közben tudsz valamit hallgatni. A Spotifyről streamelt zenének meg olyan édes mindegy, hogy ilyen vagy olyan kodek-et tud az eszköz, nem ezen fog "elromlani" a hangminőség.
Sokáig futottam vezetékes fülhallgatóval, egy kész borzalom a vezeték nélkülihez képest. De mondjuk ha utazol, akkor is egy megváltás az, hogy nem kell a vezetékkel foglalkozni, miközben mondjuk leveszed a kabátodat egy buszon.
"Nekem van egy drágább (26 ezer) és egy olcsóbb (9800), mindkettő csinálja ezt."
Én meg még ismerősi, baráti körből se hallottam soha ilyen panaszt, pedig aztán tényleg a low budgettől, a több százezres eszközig minden van. Nem a telefonod a ludas?
Ezért használom az Apple Musicot, abból is a master csomagot, mert a Spotify hangminősége, hát, olyan amilyen... és sokan mondják, hogy olcsó füles, tök mindegy. De nem mindegy, mert egy sima 10k-s fülesen is máshogy szól a jó minőségű zene, mint a kevésbé jó minőségű.
A vezetékesnél azt is szeretem, hogy ha egy darabig nem hallgatom, akkor így hátulról átdobom a nyakam körül, és így lóg a ruhám alatt. A wirelesst kiveszem a fülemből, zsebre vágom, de mindig félek hogy elveszik vagy megnyomódik.
"Nem a telefonod a ludas?"
Ezek után nem tartom kizártnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!