Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Melyik a kockázatosabb?...

Melyik a kockázatosabb? LineageOS naprakész frissítésekkel, talán rootolva, de ésszel osztva a jogot, vagy lejárt támogatású iPhone?

Figyelt kérdés
Nyilván ne abból induljunk ki, hogy hú, de fontosak bárkinek is a személyes dolgaim a telóról, hanem az lenne a cél, hogy kisebb valószínűséggel legyen szívás random vírusokkal malware-ekkel. Viszonylag komoly power user szoktam lenni a telóimon, de ami miatt root kell, azt vagy tudja az iPhone, vagy van rá pl külső megoldás anélkül, hogy a telóhoz hozzá kéne érni, vagy olyan, hogy gond nélkül együtt tudok élni a hiányával. Értelemszerűen én is egy kisebb-nagyobb biztonsági kockázat vagyok, mert hiába értek csomó mindent, hiába értelmezek xda fórumon kb bármit, azért ember volnék, csomó olyasmi van, amiről nem is hallottam, tehát nem tudom azt se, hogy tudni kéne, ráadásul a laza Dunning-Krueger azért általában ott van, nem bizonytalankodom el a dolgot... IPhone-on ez talán kevésbé tud képbe jönni, tehát szinte önmagában vizsgáljuk a biztonsági frissítések hiánya miatti hétköznapi kockázatot. Gondolom nem is szívesen célozzák meg vírusokkal a régebbi iPhone-okat, élből a platform túl robusztus ahhoz, hogy megérje, ismétlem, gondolom én. Android frissen tartva, esetleg rootolva jelenthet számottevően nagyobb kockázatot a gyakorlatban?
2023. jan. 14. 15:34
 1/3 anonim ***** válasza:
0%
igen
2023. jan. 14. 16:15
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Kb ugyannyi az esélye mindkettônek, hogy megnyomják / botnet részévé válik.

Azt azért tudd, hogy amikor lejár a telefonodon a jobb esetben 3-4 évnyi hivatalos támogatás, akkor azért lehet, hogy lineage-et fordít rá valaki, akár "hivatalos" minôsítést is megkapja a lineage-tôl, de a kernel pl. régi marad.

Ha valami androidos sebezhetôség megjelenik pl android 9-re, ami a 13-at nem érinti, te meg 13-es lineage-n vagy, akkor védve vagy.

Ha viszont valami kernel szintû sebezhetôség jelenik meg, és a kernel túl régi (meg egy csomó más alacsony szintû cucc lehet elavult, pl baseband, wifi driver, stb amit kb. csak a gyártó tudna frissíteni érdemben.), akkor megszívtad, sebezhetô marad a telefon.

A google pixel telefonokra is tudsz hivatalos támogatás lejárta után legújabb androidot rakni, és valszeg sokáig nem is lesz rájuk durva sebezhetôség, de ki tudja.

A legkomolyabb biztonság orientált android, a graphene os pl. épp emiatt csak a hivatalos terméktámogatás ideje alatt hozza ki google pixel készülékekre a szoftverét, ami megjelenéstôl számítva kb 5 év jelenleg.

2023. jan. 14. 17:29
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Annyit még hozzátennék, hogy nagyon durva sebezhetôség esetén az apple kihoz még generációk óta nem támogatott készülékekre is 1-1 javítást.

Nekem mondjuk az a tapasztalatom, hogy az iphoneok a legutolsó rájuk kiadott szoftverrel mindig elég lassúak, ahhoz képest mondjuk, amivel kijöttek. Nyilván az újabbakra optimalizálják.

2023. jan. 14. 17:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!