Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Ne vegyek oled kijelzős telefont?

Ne vegyek oled kijelzős telefont?

Figyelt kérdés
Év elején vettem egy Sony Xperia 10 III okostelefont ami oledes igaz csak 60hz. De a szemem sehogy se szokott hozzá egyszerűen fájt tőle a szemem hiába raktam rá kék fény szűrő programot hiába állítottam be szemkimélő módot. Nincs már meg a teló de most gondolkodom egy újban mint például a Xiaomi redmi 11 de az is oled kijelzős és félek így járnèk mint ezzel a sonyval. Valakinek valami ötlet tanács? Ilyen szemfájdalom még előjött mikor vettem 2 éve egy új LG IPS monitort azt is visszavittem mert az első pillanattól kezdve terhelte a szememet. Vettem egy használt régebbi típusú LG LCD monitort attól még semmi baja a szememnek szóval nem értem ezt a jelenséget. Főleg visszatèrve a telefon oled kijelzőhöz azt írják hogy jelenleg ez a legjobb kijelző. Másnak van ilyen problémája vagy ez csak nekem egyedi? Esetleg olyan oledes teló kéne ami 90-120hzes? Köszönöm aki elolvasta/válaszol.

2022. okt. 28. 23:38
 1/8 A kérdező kommentje:
A fény erőt mindig negyedben használom kb. Tehát még félig sem húzom fel.
2022. okt. 28. 23:41
 2/8 anonim ***** válasza:
38%
napszemüveg
2022. okt. 29. 05:21
 3/8 anonim ***** válasza:
81%

Nálad van valami gond a szemeddel, vagy az agyaddal. Nem rosszból írom, nem lehülyézni akarlak, csak annyi, hogy a szemed/agyad valamiért nem úgy reagál mint a legtöbb emberé. Lehet meg kéne nézetni orvossalés tudna rá mondani valamit, vagy valami gyógyszert adni. Nekem például a régi CRT monitorokkal sem volt soha semmi gondom, pedig volt fiatal koromban 14-20 órákat ültem előtte a munkában és otthon is. Még azok a nagyon régi monokróm monitorok sem bántották amin csak egy szín volt - az enyém zöld volt :D És a hegesztéstől sem gyulladt be a szemem sosem. Érdekes, hogy apám meg kétszer belenéz és már vége is, másnapra begyullad neki.

Az emberek 99%-nak nincs gondja ezekkel a kijelzőkkel. Én nem is tudom mit csinálnék ha azt mondanák, hogy az OLED-ről vissza kell térnem valami másik technológiás kijelzőre.

2022. okt. 29. 09:11
 4/8 anonim ***** válasza:
33%

"A fény erőt mindig negyedben használom kb. Tehát még félig sem húzom fel."

Ez lehet a gond.

Próbáld full fényerőn.

2022. okt. 29. 10:14
 5/8 anonim ***** válasza:
35%

"A fény erőt mindig negyedben használom kb. Tehát még félig sem húzom fel."

" hiába raktam rá kék fény szűrő programot hiába állítottam be szemkimélő módot"

Álltísd be a fényerőt automatikus szabályozásra, a kék fényszűrőt meg a szemkímélő módot kapcsold ki. Kifejezetten rohadtul szemkímélő egy alacsony fényerejű, módosított színképű kijelzőt hunyorogva nézni.

Előtte pontosan milyen telefonod volt? Már csak azért érdekelne, mert a leírás alapján az IPS-es kijelzőt sem bírja a szemed és el sem tudom képzelni, hogy milyen telefonnak nem volt ilyen kijelzője az utóbbi időben.

"Esetleg olyan oledes teló kéne ami 90-120hzes?"

Nem hinném, hogy ez bármit is befolyásolna. Évekig néztél 30-60 Hz-es kijelzőket, aztán majd pont most hirtelen a 120-at igényli a szemed?

2022. okt. 29. 15:04
 6/8 anonim ***** válasza:

A régi monitorban valószínüleg még ccfl háttérvilágítású volt, ami nem villog.

A fényerő szabályozásához egyes kijelzők pwm-et használnak, tehát másodpercenként többször ki-kekapcsolják a háttérvilágítást adó ledet:

[link]

Mások pedig dc dimminget használnak, ebben az esetben villogás nélkül történik a fényerő szabályozása.

Annyit tehetsz, hogy nagyobb fényerőn használod, mert a magasabb frekvenciájú villogás kevésbé zavaró.

Amúgy az emberek 15-20%-a érzékeny erre, én is közéjók tartozom.

2022. okt. 29. 15:27
 7/8 A kérdező kommentje:
Eddig tft-s kijelzős alap telefonokat használtam. Azoknál semmi gond a kijelzőnél. Nokia 5.1 , Samsung Galaxy A32 5g ezeknél a telóknál nem volt gondom a kijelzővel de mondom ez év elején vettem egy Sony Xperia Oled kijelzős telefont és sehogy se bírta a szemem pedig nem sokat nyomkodtam. De már például az új xiaomi telefon is Oled kijelzős és félek ha megveszem és fáj tőle a szemem akkor nem vagyok előrébb. Tudom hogy ez egyedi probléma mert sehol nem olvasok olyat hogy fájna tőle bárkinek is a szeme ezért nem értem miért lehet nálam ez a jelenség. A sonynál is beállítottam automatára a fényerőt attól sem lett jobb. Egyedül ezeknél a TFT alap kijelzőknél nincs szemfáradság. Ezért írtam ki a kérdést mert így tanácstalan vagyok hogy mi a megoldás. Gondoltam már én is az orvosra mint ahogy írták itt korábban de nem tudom hogy mit mondana esetleg szemcsepp... Nem tudom mitől lehet de mondom volt ilyen problémám új LG monitornál is. Ezért gondoltam arra ha 90 vagy 120 hz-es képfrissítés lenne hátha az megoldaná ezt a problémát.
2022. okt. 29. 15:48
 8/8 anonim ***** válasza:

Őszintén szólva szerintem semmi baj nem lehet a telefonnal, annyi max, ahogy előttem írták, nem elég magasra rakod a fényerőt.

Tedd professzinális/természetes módba a képernyőt, szemkímélő mehet de csak ha körülötted is sötét van! Fényerő legyen automatikus és kicsit feljebb is tolhatod mint amit ajánl.

Ha hirtelen alakult ki a probléma, bármikor, akkor inkább a szemeddel van gond, lehet kellene szemüveg / másfajta szemüveg

szemcseppet vegyél, de kérdezz rá a gyógyszerésnél, majd Ő ajánl.

Ui: Diplomás gyógyszerésztől mégjobb ha van lehetőségesd mélyebben elmondani mi a panasz, Ő fixen tud adni ami kell

2022. okt. 29. 22:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!