Aki használ, túrázáshoz milyen applikációt és milyen telefont használsz? Mennyit bír a telefon egy feltöltéssel? Szoktál útvonalat rögzíteni, vagy csak már rögzítettet követsz?
Nem vagyok valami nagy túrázó, de a "természetjáró"-t szoktam használni, valami MOL-is szponzorált program.
Alapvetően ~5000 mAh alatti akumlátorral már nem vennék telefont.
Természetjáró alkalmazást használom mostanában, rögzített utakat követek.
Xiaomi redmi note 8T, 2-3 napot szokott bírni egy töltéssel.
Openstreetmap alapúak az osmandmaps,
gurumaps, természetjáró
Mapsforge alapon a locus és a carograph pro (droidon assezm cartpgraph maps a neve) Ezekre mehet tuhu és osm is.
Nagyon ajánlom a geoládák appot is!
A túrásázhos nem kell állandóan vizslatni a telefonodat, mert akkor fogod elb..ni az irányt. És közben nem is nézed a természetet. Tehát felesleges hatalmas akksis telefont venni csak ezért. Én az iPhone 5S-el is el tudtam menni egész napra túrázni, pedig annak az akksija nem volt alkalmas kb semmire.
Megnézed merre szeretnél menni és a következő kereszteződésig el lehet menni anélkül, hogy ránéznél a telefonra. Ha jelzett úton haladsz akkor meg nem is kell a térkép... ezért vannak a turistajelzések :D Aki minimálisan sem tud tájékozódni az inkább telefonnsl/gps-el se menjen túrázni, mert csak a rendőzöknek ad munkát...
Nyomvonal rögzítésre a stravát ajánlom. iPhone 13PM-on kb 10%ot szív le 8-10 óra alatt.
De a legjobb ha veszel egy GPS-t. Mondjuk Garmin eTrex sorozatból valamelyiket. 2 cerkaelemmel elvan sokáig.
A nyomvonalhoz még annyit, hogy előre is be lehet rajzolni.
Mondjuk a (zingyenes) garmin basecamp programban
Letöltöd alá az OSM és a Tuhu térképeket és berajzolod a nyomvonalat amit lehet mindenféle formátumban exportálni (meg persze gps-re küldeni). A fenti appok tudják fogadni a .gpx-et, vagy .kml-t. Akár több nyomvonalat is meg lehet jeleníteni, illetve a nyomvonalakon elhelyezett pontokat (POI, megjegyezés, geoláda, stb) is mutatják.
Szóval egy jól megtervezett útvonalon elég csak az előre berajzolt nyomvonalon végigmenni. :D
A gpx-et, kmlt a mymapsba is fel lehet tölteni: [link] így a google maps appban is láthatod a nyomvonalat, pontokat akár műhó'dképen.
Locus map-et használok. Előfizettem rá évi 4 ezer pénzt megér mert sokat megyek, de az ingyenes is használható.
Tervezni gépen szoktam általában:
Vagy előre kitalált túrák, teljesítménytúrák útvonalát töltöm le GPX formátumban.
De sok olyan eset is van, hogy nem tervezek előre, csak megyek a térkép alapján. a LoMaps-ek elég jók, minden szükséges információ, turistajelzések rajta vannak.
Rögzíteni is ezzel szoktam az útvonalat, mert sok túrát, jelvényszerző és egyéb túrát az útvonallal tudok igazolni.
Korábban Oneplus 3T-vel nyomtam, most 8T-vel. Egy napos túrát általában kibírnak, ha nem fényképezek sokat. De biztos ami biztos alapon mindig bedobom a 20.000 mAh töltőmet is. Igaz ez 3 napra is elég energia.
Tervezek venni egy kisebb 3-5.000 kapacitásút, mert 1 napra elég, cserébe nem dög nehéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!