Tényleg rontja az akkumulátor élettartamát, ha 100%-ig feltöltöm a telefonom?
Amikor 100 vagy 0%-ot ír a telefonod, az valójában nem a két végpont. Ezek már úgy vannak kitalálva, hogy extra törődés nélkül kibírjon pár évet az akksi.
Ideálisan mindig 50% közelében van az akksi, de én biztos nem ajánlanám ezt a 80-20%-os praktikát. Miben különbözik ez attól, mintha tönkremenne az akksid? Ugyanúgy napi többször töltőre kell dugnod, tehát nincs sok gyakorlati haszna.
Ami praktikus tanács: ne merítsd nullára az akksit.
"Amikor 100 vagy 0%-ot ír a telefonod, az valójában nem a két végpont."
Ez egy nagy igazság!
"Nagy marhasag ez az "eddig meg addig" tolteni..
Ilyen mániákusok, meg kényszerbetegek nézegetik folyton ezt 😅"
Ez is nagy igazság!
Egy 0%-ra merült telefonnál ami már ki is kapcsolt az akksi miatt ha rámérsz az akkura akkor kb 3,2V-ot fog mutatni. A Li cella halála meg 2,5V-nál következik be.
Van a telefonban egy az embernél sokkal okosabb szoftver és töltésvezérlő. Nem engedi az akksit tönkremenni, töltsd nyugodtan maxra. Ha fenthagyod töltőn, akkor megfigyelheted, hogy nem tölti folyamatosan, leengedi 95-96%-ra és utána visszatölti.
Sőt évi 3-4 alkalommal nem is árt 0-ra lemeríteni és utána (megszakítás nélkül) feltölteni 100%-ra, hogy kalibráljuk az akkut, vagyis inkább a % kijelzést.
Hagyjuk ezt a 80-20%-os töltést.
Pl 10-100%ra töltésnel van +30 %-od a 20-80-hoz képest. Én úgy töltöm a 12 Mini-t, hogy 5-15%-ig hagyom merülni és 100%-ig töltöm, ha nem muszáj nem töltögetek rá. Így fél évesen ugrott 99%-ra az akku kapacitás. Ez esetben sokkal kevesebb a töltési ciklus, ami szerintem a lényeg egy akkumulátornál.
Ahogy írták a 0% nem egyenlő 0V-al, van olyan okos az elektronika, hogy nem enegedi a Li-ion aksit nagyon lemerülni, (ilyenkor kapcsol ki a telefon), mert az káros. Ha viszont sokáig nem használod a mobilt, akkor célszerű nem teljesen feltöltött állapotban tárolni kb 80%-on.
Nem is töltögetek rá, csak, ha nagyon muszáj, pl 40%-on van reggel és tudom, hogy egész nap nem leszek töltő közelben. Ez ritka.
Az nem biztos, hogy ha 0-ról 100-ra úgy töltöm, hogy 10%-onként 10x vagy 0-ról 100-ra egyszerre ugyanazt a ciklus számot jelenti meg ugyanolyan hatással lesz az aksira hosszú távon.
A lassú töltés többet használ mintha nem töltenéd végig. A töltés vezérlő (és egyéb akku védelmek) nem engedik, hogy túltöltődjön vagy mélykisüljön csak úgy.
Ha viszont beszel egy jó minőségű töltőt, ami csak 1A -t tud és azzal töltöd éjszakánként azzal segítesz az akkunak mert kevésbé melegszik (és az sokkal jobban árt neki, mintha mindig teljes ciklusokat menne)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!