Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Tényleg rontja az akkumulátor...

Tényleg rontja az akkumulátor élettartamát, ha 100%-ig feltöltöm a telefonom?

Figyelt kérdés
Iphone SE2-m van, amiben ugye kb 1800 mAh-s aksi van csak. Azt szokták mondani, hogy 80%-ig érdemes csak feltölteni, és úgy hosszabb lesz az akkumulátor élettartama. Viszont én ilyen kicsi aksival kevésnek tartom ezt a 80%-ot, sok múlhat azon a maradék 20-on is. Tényleg baj, ha mindig feltöltöm 100%-ra?
2021. aug. 12. 01:24
 1/10 anonim válasza:
84%
Töltsd fel teljesen , ugyan mindegy. Itt inkább a telefon használatára vonatkozik h meddig jó az akkumulátor.
2021. aug. 12. 03:46
 2/10 anonim ***** válasza:
86%

Amikor 100 vagy 0%-ot ír a telefonod, az valójában nem a két végpont. Ezek már úgy vannak kitalálva, hogy extra törődés nélkül kibírjon pár évet az akksi.

Ideálisan mindig 50% közelében van az akksi, de én biztos nem ajánlanám ezt a 80-20%-os praktikát. Miben különbözik ez attól, mintha tönkremenne az akksid? Ugyanúgy napi többször töltőre kell dugnod, tehát nincs sok gyakorlati haszna.

Ami praktikus tanács: ne merítsd nullára az akksit.

2021. aug. 12. 04:46
 3/10 anonim ***** válasza:
71%
Szerintem jobban megviseli az akksit, ha naponta vagy hatszor felteszed tölteni, mint kevesebbszer 100 %-ig. Eleinte én is mániákusan foglalkoztam vele, hogy max. 80 legyen. Sőt, minden feltöltés után megnéztem hány százalékos az akksi teljesítménye. Mostmár szarom le. Nem babusgatni vettem telefont, hanem használni. Majd ha érezhetően rosszabb lesz az akksi, akkor cseréltetem és kész. Én már hónapok óta 100-ig töltöm, ráadásul nem is Apple töltővel, hanem Hama. 1 % romlás sincs.
2021. aug. 12. 06:43
 4/10 anonim ***** válasza:
85%

"Amikor 100 vagy 0%-ot ír a telefonod, az valójában nem a két végpont."

Ez egy nagy igazság!

"Nagy marhasag ez az "eddig meg addig" tolteni..

Ilyen mániákusok, meg kényszerbetegek nézegetik folyton ezt 😅"

Ez is nagy igazság!

Egy 0%-ra merült telefonnál ami már ki is kapcsolt az akksi miatt ha rámérsz az akkura akkor kb 3,2V-ot fog mutatni. A Li cella halála meg 2,5V-nál következik be.

Van a telefonban egy az embernél sokkal okosabb szoftver és töltésvezérlő. Nem engedi az akksit tönkremenni, töltsd nyugodtan maxra. Ha fenthagyod töltőn, akkor megfigyelheted, hogy nem tölti folyamatosan, leengedi 95-96%-ra és utána visszatölti.

Sőt évi 3-4 alkalommal nem is árt 0-ra lemeríteni és utána (megszakítás nélkül) feltölteni 100%-ra, hogy kalibráljuk az akkut, vagyis inkább a % kijelzést.

2021. aug. 12. 09:03
 5/10 Morzsi007 ***** válasza:

Hagyjuk ezt a 80-20%-os töltést.

Pl 10-100%ra töltésnel van +30 %-od a 20-80-hoz képest. Én úgy töltöm a 12 Mini-t, hogy 5-15%-ig hagyom merülni és 100%-ig töltöm, ha nem muszáj nem töltögetek rá. Így fél évesen ugrott 99%-ra az akku kapacitás. Ez esetben sokkal kevesebb a töltési ciklus, ami szerintem a lényeg egy akkumulátornál.

Ahogy írták a 0% nem egyenlő 0V-al, van olyan okos az elektronika, hogy nem enegedi a Li-ion aksit nagyon lemerülni, (ilyenkor kapcsol ki a telefon), mert az káros. Ha viszont sokáig nem használod a mobilt, akkor célszerű nem teljesen feltöltött állapotban tárolni kb 80%-on.

2021. aug. 12. 11:16
 6/10 anonim ***** válasza:
5-ös: a töltési ciklus tényleg fontos tényező, de attól nem lesz kevesebb, ha rátöltögetsz. Ugyanis egy töltési ciklus nem azt jelenti, hogy hány alkalommal teszed fel töltőre, hanem 0-100%-ig való töltésnél 1. Ha 15-ről 100%-ra töltöd az pl. 0,85% töltési ciklus.
2021. aug. 12. 12:29
 7/10 Morzsi007 ***** válasza:

Nem is töltögetek rá, csak, ha nagyon muszáj, pl 40%-on van reggel és tudom, hogy egész nap nem leszek töltő közelben. Ez ritka.

Az nem biztos, hogy ha 0-ról 100-ra úgy töltöm, hogy 10%-onként 10x vagy 0-ról 100-ra egyszerre ugyanazt a ciklus számot jelenti meg ugyanolyan hatással lesz az aksira hosszú távon.

2021. aug. 12. 13:58
 8/10 anonim ***** válasza:
Minimálisan. Gyors töltés jobban kínozza.
2021. aug. 12. 14:45
 9/10 BeefEater ***** válasza:

A lassú töltés többet használ mintha nem töltenéd végig. A töltés vezérlő (és egyéb akku védelmek) nem engedik, hogy túltöltődjön vagy mélykisüljön csak úgy.

Ha viszont beszel egy jó minőségű töltőt, ami csak 1A -t tud és azzal töltöd éjszakánként azzal segítesz az akkunak mert kevésbé melegszik (és az sokkal jobban árt neki, mintha mindig teljes ciklusokat menne)

2021. aug. 12. 20:45
 10/10 anonim ***** válasza:
37%
Igen nagyobb mértékben károsodik tőle
2021. aug. 13. 08:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!