Miert melegszik a telefonom tolteskor?
230 V is csak az effektív feszültség, mert valójában 325 és -325 V között váltakozik szinuszosan. Vagyis az elektronok oda-vissza áramlanak. Effektív feszültség = maximum feszültség (itt az a 325 V) osztva sqrt(2)-vel. Ennek frekvenciája is van, 50 Hz (ezt úgy szokták feltűntetni az elektronikai cikkeken, hogy "Áramellátás: 230 V ~ 50 Hz")
Na, de ha nem töltöd a telefont, de áram alatt hagyod a töltőt, akkor figyeld meg, hogy nem melegszik, mert nincs rajta az a "fogyasztóellenállás".
Én még nem hallottam ezt a kifejezést hogy "fogyasztóellenállás". Én inkább terhelésnek nevezném.
Egy komplex elektronikus készüléket nem tekintenék egyszerűen ellenállásnak.
10:
Jogos, hogy megpróbálod ilyen laikusok részére, laikus nyelven elmagyarázni.
De nekünk ezt általánosban másképp magyarázta a csinos magyartanárnő, illetve később a szaktanárok sem beszéltek ilyen csúnyán, hogy "túl magas az amper" és hasonlók.
Pláne, ami gyakori még ezen az oldalon, az "amperszám, wattszám, voltszám" típusú borzadályok. Persze, még külön is írják lehetőleg: "amper szám", hogy engem direkt jobban idegesítsenek (/vicc).
Holott például egy emberre sem mondjuk, hogy "túl nagy a centiszám". Vagy kilószám.
Nem mondjuk, hogy 230 a volt, hanem 230 V a feszültség.
Nem mondjuk, hogy "túl magas az amper", legfeljebb túl nagy az áram.
Nem transzformálunk egyenfeszültséget.
Sőt, ha nagyon szakmai szeretnél lenni, az USB dugasztáp konkrétan nem is töltő, hanem CV tápegység.
A telefonban (laptopban stb.) van a töltésszabályzó.
Fogyasztónak pedig nem csak ohmos ellenállása lehet, sőt nemlineáris fogyasztók is vannak, vagy épp önmagukat szabályzó fogyasztók, ami az Ohm-törvényt még meg is fordítja (nő a feszültség, mégis csökken az áram).
13:
Jóvan, nem tok magyarul annyira helyesen. Nem voltam jóban az egyik magyartanárommal se. Főleg a gimis miatt csaknem ki is utált az egész osztály. De most csajfelszedő státuszban vagyok (miért pont koronavírus idején?). De azért nyilván tudom, hogy egyenáramot nem lehet transzformálni, és nem mondom úgy hogy "230 a volt". De inkább válaszoljunk a kérdező kérdésére
(ahelyett, hogy kioktatná')
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!