Igaz,hogy káros az akksinak ha sokszor 100%ra feltoltjuk?
Azt olvastam hogy nem tesz jót az akksinak az amit sokan csinálnak,hogy este felteszik a telót töltőre,majd reggel leveszik.
Igaz hogy egy idő után emiatt kell majd többször tölteni a telót és emiatt lesz az akksi élettartama rövidebb?
Szerintem igaz.
Véleményem szerint egy telefonnak sem tesz jót hogy egész éjjel a töltőn van, ugyanígy az sem ha töltés közben nyomogatják.
Én így tapasztaltam, nekem is rosszabb lett az akksim és meg érett a cserére
igen, igaz.
nem illik 100%-on tartani!
de lemerítve sem!
sok olyan eszköz van ami meríti magát kicsit 100%-ról ha rajtahagyod töltőn. lehet észrevetted már magad is, hogy 96-97%-on volt a telefon miközben töltőre volt dugva! így védi magát az akksi.
épp ezért ha nem is minden nap, de simán rajta lehet hagyni töltőn éjszaka, mert nem fogja túltölteni és nem fogja 100%-on sem tartani folyamatosan
Például a drónokba gyártott intelligens akksik is lemerítik magukat 100%-ról 95-96%-ra 1-2 nap után hogy ne púposodjanak fel, aztán ha 5-6 napig nem használod akkor meg 50-60%-ra hogy védjék magukat.
Sok laikus összekeveri azon laptopok esetével, ami mindig hálózatról üzemel és csökkentett töltésre sem lehet beállítani, így azután kinyíródik az akku.
De telefonnál egy éjszaka nem gond, mert másnap már úgyis meríteni fogod, tehát egyáltalán nincs állandó telítettségben.
Amikor a telefonon megjelenik az üzenet, hogy húzd ki a töltőt, az is csak arra vonatkozik, ha valakinek olyan hóbortja lenne, hogy napokig úgy gondolta volna tartani (otthoni, irodai használat stb.).
Sok hülye ember van, a mérnököknek arra is gondolni kell.
Csak azt nem tudja kivédeni még a Legfelsőbb Mérnök sem az égben, hogy egyesek hülyeségeket terjesszenek a neten.
Pedig, aki nekem nem hisz, legalább megnézhetné az iPhone oldalán a technikai tanácsokat, hol írnak olyan baromságokat, sehol.
Azt meg már úgysem hiszi el nekem senki, hogy én notóriusan maxra töltöm és szinte kikapcsolásig merítem már vagy 20 éve a Li-ionos telefonokat, de ezek máig kiválóan működnek (ha fiókban is, de élnek).
Meg az is jó volt egy poénnak, amikor egy más által összevissza töltögetett akkut kezelésbe vettem az én módszeremmel és hetek alatt az üzemidő lassan nőni kezdett.
Magyarázza meg, aki tudja, én sem hittem el, a szakirodalom szerint tökmindegy lenne.
A lítiumos aksi olyan, hogy minden egyes töltési ciklustól fogy az élettartama. Tehát ha közel 0-ról feltöltöd 100%-ra, az egy ciklus, és ilyenből véges sokat bír.
Viszont ha nem töltöd egészen 100%-ig, csak 80%-ig vagy 70%-ig, akkor kevesebb használódik el az élettartamból. Mondjuk négy-öt 80%-ig töltés felel meg egyetlen 100%-ig töltésnek. Legalábbis azok az appok, amik abban akarnak segíteni, hogy csak 80%-ig vagy 70%-ig töltsd a telód, ezt állítják és tudományos kutatásokra hivatkoznak (viszont én magam sosem néztem meg a tényleges tudományos cikkeket).
Telefonból még nem láttam olyat, ami hajlandó lett volna beállított százaléknál megszakítani a töltést. A notebookom viszont tud ilyet: beállíthattam, hogy ha 80%-on van az akku, akkor ne töltse tovább, várja meg, míg az önkisülés leviszi 60%-ra és akkor töltse föl. Ha tényleg használni akarom az akkut, akkor meg átállítom a határokat.
Nem káros.
Én arra szoktam törekedni, hogy akkor rakjam csak töltőre,ha alacsony a töltöttségi szint,és 100 ig szoktam tölteni.
Havonta leszoktam meríteni annyira,hogy be se kapcsoljon,és ilyenkor egyhuzamban töltöm 100%-ig.
Egyik telefonomnak sem volt akksi problémája,és nem is évente cserélem őket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!