Milyen a normális telefontöltés?
Az hülyeség, hogy ne töltsd tele és ne hagyd lemerülni.
Az aksiknak ciklusszámai vannak, azaz durván 1000 töltési ciklust bír azonos teljesítménnyel, utána rohamosan kezd gyengülni.
Tehát ha te 40-85% között töltöd, akkor 45%-os töltésért egy 100%-os ciklust pazarolsz el.
Az hogy ne hagyd 85% fölé azért hülyeség, mert a "gyorstöltés" (pl. 1A 85-90%-ig tart) és utána van a csepptöltés, vagy simító töltés, amitől tartós lesz a feltöltöttség. Tehát ha te 50%-ot töltesz 50-100% között, az hosszabb használatot biztosít, mint ha ugyanúgy 50%-ot töltesz, de mondjuk 40%-ról kezdve. (Úgy mérd, hogy azonos használat mellett 100%-osnál 15%-ig használd, míg 90%-osnál 5%-ig, hogy azonos legyen a teljes százalékos használat.
Több grafikon is található a neten erről, illetve leírás a ciklusokról és arról, hogy fel kell tölteni, mert a töltés lassuló vége fontos az aksinak.
Nekem tapasztalat, hogy 6A aksival 100%-ra töltve 2 napot tudok aktív használattal eltölteni. Ha rosszul érintkezett a töltő (töltő-bölcsőben lehet csak tölteni a készüléket és a 2 érintkező nem mindig megbízható), akkor mondjuk 90%-on sikerül levennem egy teljes éjszakai töltés után, ám estére max 30-35% marad az aksiban az átlag 55-65% helyett, tehát a 10% minusz mellé még 10% társul már a merülés félidejében.
Szóval saját tapasztalat, hogy 100%-ig töltve lassabban merül.
A telefonhoz adnak egy gyári töltőt, annak a teljesítménye elég. Általában, ha nagyobb (erősebb) töltővel próbálkozik az ember, az sem tölt többet. Esetemben 1A a gyári töltő, 3A töltővel ugyanúgy 1A a töltőáram, max 1.1A, tehát a készülék szabályozza, mivel esetemben az utolsó 10% a "csepptöltés" rész, ahol 0,2A-ig csökken az 1A-ről.
3 éve minden este 100-ra töltöm. Mert nekem így kényelmes. Annak ellenére, hogy estére nem nagyon merül 60% alá. De ha elfelejtem mégis, másnap este is van még benne tartalék.
3 napja így jártam. 23%-on volt 2 nap használatot követően.
# 1
Nem én minősítettelek le, de szerintem sincs sok fogalmad a témáról.
Eleve komolytalan, laikus kifejezéseket használsz:
"...utána van a csepptöltés, vagy simító töltés, amitől tartós lesz a feltöltöttség."
Három butaság egy félmondatban.
Csepptöltés más típusú akkukra értelmezhető, ezeknél tilos.
Simítás simán butaság, valamint van féltartós töltés is?
Van egy CC és egy CV töltési szakasz, ennyi a lényeg. Utóbbi standard esetben addig tart, míg az akku által felvett áram a kapacitás tizedének megfelelő értékre esik vissza.
Mivel ezen cellákra az előírt végfeszültségnél többet kapcsolni nem lehet, így kézenfekvő, a CV-szakaszban az áram csökkenni fog, ahogy az akku telítődik, emiatt egyre lassul a folyamat.
A cellák kémiai amortizációja a feszültség nagyságának függvénye, ezért nem szabad teljesen feltöltve raktározni.
De a használat némileg más, mert töltés után elkezdjük meríteni, amitől a feszültség lejjebb megy, a kritikus határértékhez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!