Létezik akkumulátoros vízforraló?
Mondjuk amit rákötök egy powerbankra, és mittudomén képes felforralni olyan 2-3 deci vizet.
És ami kicsi. Nekem jó az indukciós elven működő vízforraló is.
Viszonyítás kedvéért:
108 W / 12V = 9A
Ha te az USB 5V-ból akarnál nyerni 100W-ot, az 20A áram.
Ha megelégednél 50W teljesítménnyel, még az is 10A.
Egy járható út lenne, ha a fenti 12 V-os eszközhöz építenél 18650 pakkot, soros és párhuzamos cellákkal vegyesen. Mint egy laptopakku, ahol kettesével vannak párhuzamosan, de lehet három is.
Nem mellesleg, ilyen célra a hőátadás leghatékonyabb módja a merülőforraló, hiszen nincs veszteség a főzőlaphoz képest, légrések stb.
Indukciós főzőlapot javítottam már, ismerem a konstrukciót, így a felvetésed elég viccesnek tűnik.
Olyan nem létezik ami powerbankról is felforralná a vizet.
Nekem olyan van ami szivargyújtóba kell bedugni , de az is egy gyenge gagyi valami.
Ez így, ahogy akarod, nem kivitelezhető. A vízforraláshoz elég nagy teljesítmény kell, nem olyan, mint egy max pár wattot fogyasztó elektronikus eszköz.
A víz fajhője 4200J/Kg*C, ha tehát 3 deci vizet akarsz szobahőmérsékletűről (23 fok) felforralni, az 97ezer J energia. Ehhez 97 KWs áram mennyiség kell. Tegyük fel, hogy 5 perc alatt szeretnéd felforralni a vízet, akkor az 323W teljesítmény 5 percen át, ami 5V-os feszültséggel számolva 64A áram (ami óriási nyagy!), azaz még ha kivitelezni is lehetne, akkor is 5333 mAh kapacitású akku kellene teljesen feltöltve és azt merítené csutkára 5 perc alatt a vízforralás.
És akkor ugye a veszteségről nem beszéltünk, mert nincs 100%-os hatásfok.
Röviden: felejtsd el!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!