Indukciós főzőlaphoz MIÉRT csak mágneses talpú főzőedények használhatóak? Ezt eddig nem tudtam. Meg mit is jelent ez pontosan? Mármint a mágneses talpú?
És ezek szerint ez sem működik mert alu: https://www.youtube.com/watch?v=nU2Kh0TnO9g
https://www.youtube.com/watch?v=CN9KjvCLeC8
https://www.youtube.com/watch?v=azQVmktHSZI
Az igazi magyarázat a skin-hatásban rejlik, a tekercsek nagyfrekvenciás meghajtása miatt. Az aluban kevésbé mélyen alakul ki az örvényáram mint a mágnesezhető fémekben, viszont többszörösen jó hővezető. Ezért kombinálják a kettőt. De az se mindegy hogy sütéshez, vagy főzéshez kell edényt választani. A folyadékkal telt edényben a folyadék maga az ami továbbítja a hőt, a sütő edényben ezt az edény falazatának kialakításával kell egyenletes mértékűre eloszlatni.
Szóval a melegedés itt nem olyan mint a mikróban, az indukciós lapon nagyjából ugyanaz a hőátadás játszódik le mint a gázlángon. Melegszik az edény, átadja a hőjét annak ami benne van. Ilyen szempontból nincs különbség.
A gáznál a hulladék hő az ami nagy az indukcióshoz képest, a rendszerbe bevitt energia pocsékba megy. Szóval ugyanannyi bevitt energiából a gáz kevesebbet az indukciós többet fordít az edény melegítésére.
Miért használják mégis a szakácsok szívesebben a gázt? Könnyebb megsaccolni egy gázlángról hogy hány percig kell rajta sütni a cuccost mint egy üveglapról. Leveszik, felrakják, keverik, stb. Interaktívabb.
Az otthoni háziasszonyoknak pedig az indukciósba beépített szenzorok sora segít, limitálni a hőmérsékletet (ottfelejtett edény), maradék hőt jelezni a zónákban (ami az edénytől átvett hő miatt meleg, ugye senki sem gondolja hogy szobahőmérsékletű marad egy főzés után), gyerekzár, idősítő, hangjelzés, stb...
Húh, de jó, hogy feltettem ezt az "ostobácskának" tűnő kérdést, látom nem annyira egyeznek a vélemények :)
Kíváncsian váron a fordulatokat, fejleményeket. Engem mindenesetre érdekel és ahogy látom a többieket is, hogy milyet rakhatok a főzőlapra rá, ha főzni akarok :)
Most még én is csak pislogok és tanulok :)
Köszönöm eddigi válaszaitok.
Ökölszabály: vastag talpú, zománc mentes, mágnesezhető edény. A zománcmentesség azért fontos, hogy ne sértse az üveglapot, ha olyan a tűzhely.
Sajnos sikerült kifognom olyan edényszettet, ami leírása alapján indukciós, a tűzhely viszont mégse fogadja el, nem működik vele (hibát jelez). Ennél fogva azt ajánlom, hogy olyan edényt (szettet) vegyél, amit ki lehet cserélni a boltba, ha nem válik be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!