Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Indukciós főzőlaphoz MIÉRT...

Indukciós főzőlaphoz MIÉRT csak mágneses talpú főzőedények használhatóak? Ezt eddig nem tudtam. Meg mit is jelent ez pontosan? Mármint a mágneses talpú?

Figyelt kérdés

2017. márc. 15. 19:23
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

És ezek szerint ez sem működik mert alu: https://www.youtube.com/watch?v=nU2Kh0TnO9g


https://www.youtube.com/watch?v=CN9KjvCLeC8


https://www.youtube.com/watch?v=azQVmktHSZI


Az igazi magyarázat a skin-hatásban rejlik, a tekercsek nagyfrekvenciás meghajtása miatt. Az aluban kevésbé mélyen alakul ki az örvényáram mint a mágnesezhető fémekben, viszont többszörösen jó hővezető. Ezért kombinálják a kettőt. De az se mindegy hogy sütéshez, vagy főzéshez kell edényt választani. A folyadékkal telt edényben a folyadék maga az ami továbbítja a hőt, a sütő edényben ezt az edény falazatának kialakításával kell egyenletes mértékűre eloszlatni.

[link]

Szóval a melegedés itt nem olyan mint a mikróban, az indukciós lapon nagyjából ugyanaz a hőátadás játszódik le mint a gázlángon. Melegszik az edény, átadja a hőjét annak ami benne van. Ilyen szempontból nincs különbség.

A gáznál a hulladék hő az ami nagy az indukcióshoz képest, a rendszerbe bevitt energia pocsékba megy. Szóval ugyanannyi bevitt energiából a gáz kevesebbet az indukciós többet fordít az edény melegítésére.

Miért használják mégis a szakácsok szívesebben a gázt? Könnyebb megsaccolni egy gázlángról hogy hány percig kell rajta sütni a cuccost mint egy üveglapról. Leveszik, felrakják, keverik, stb. Interaktívabb.

Az otthoni háziasszonyoknak pedig az indukciósba beépített szenzorok sora segít, limitálni a hőmérsékletet (ottfelejtett edény), maradék hőt jelezni a zónákban (ami az edénytől átvett hő miatt meleg, ugye senki sem gondolja hogy szobahőmérsékletű marad egy főzés után), gyerekzár, idősítő, hangjelzés, stb...

2017. márc. 15. 23:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 A kérdező kommentje:

Húh, de jó, hogy feltettem ezt az "ostobácskának" tűnő kérdést, látom nem annyira egyeznek a vélemények :)

Kíváncsian váron a fordulatokat, fejleményeket. Engem mindenesetre érdekel és ahogy látom a többieket is, hogy milyet rakhatok a főzőlapra rá, ha főzni akarok :)


Most még én is csak pislogok és tanulok :)

Köszönöm eddigi válaszaitok.

2017. márc. 16. 10:12
 13/13 anonim ***** válasza:

Ökölszabály: vastag talpú, zománc mentes, mágnesezhető edény. A zománcmentesség azért fontos, hogy ne sértse az üveglapot, ha olyan a tűzhely.


Sajnos sikerült kifognom olyan edényszettet, ami leírása alapján indukciós, a tűzhely viszont mégse fogadja el, nem működik vele (hibát jelez). Ennél fogva azt ajánlom, hogy olyan edényt (szettet) vegyél, amit ki lehet cserélni a boltba, ha nem válik be.

2017. márc. 29. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!