Bentéri növénynek milyen világítás volna jó? . Messze van az ablaktól és kevés fényt kap.

Veszel egy 7 Wattos ledes lámpát pl. az Aldiban, az elég lesz hozzá. Azt lenne célszerű, amelyikben azok a sárga szálaknak látszó led chip sorok vannak beépítve, abból még egy se ment tönkre nekem. :)
Egyébként meg kell az egyik oldalára valami fényvisszaverő felület, hogy a kilépő fény a növény felé menjen. Az legaláb megduplázza a fény erősségét. még amit az előszobába vagy a fürdőstobába tettem a foglalatba, az fölé is tettem alu fóliából egy tükröző darabot és jóval erősebb fény jut lefelé.
Ahol a fényforrás van azzal derékszögben lehet egy tükröt tenni és még szép is amikor a tükörben látszik a növény, de a célja az lenne, hogy a másik irányba mellette elmenő fényt is vissza tükrözzük a növényre.
Az energetikai része meg úgy néz ki, hogy 7 Watt, azt ki kell számolni egy hónapban levő órák száma szerint. Vagyis 30nap x 24óra =720 ha jól számoltam fejben.
a led teljesítményét megszorzom a havi órák számával, az 720 x 7 = 5040 W/h vagyis 5 kW/óra a teljesítmény felvétele.
1kW kb 40 Ft, akkor kb 200 Ftból világíthatod éjjel-nappal egyfolytában, de mivel gondolom kb a fele időszakban lesz bekpcsolva, ezért havi szinten ki jön egy százasból a kis növényke élete. :)

Ezen kívül létezik kimondottan a növények fotoszintéziséhez alkalmazkodó szín spektrumú kék-vörös ledeket használó fényforrás is, de a növényekkel foglakozó embertől hallottam, hogy szerinte nem jobb mint a normál hidegfehér led fénye.
Egyébként mindegy ebből a szempontból hogy kimondottan növényhez való kék-pirosat használsz vagy hideg vagy meleg fényű ledet. A különbség csak abban mutatkozik meg, hogy a kék-piros az valamivel kevesebbet fogyaszt de egy kis otthoni növénynél nem ez a fő szempnt, hogy 20-40Ftot megspórolunk cserébe ronda lilás fény világítja meg a növényünket és nem tudunk gyönyörködni benne, amikor a szoba növénynek az lenne a lényege, hogy rá nézve örömet okozzon. Szóval nem kellsemilyen speciális lámpa, csak egy kis fogyazstású legalább 7 Wattos korszerű ledes lámpa, aminek már van elég fénye, amiket most árunlnak a boltokban 2.000,- 2.400,-Ft körül.
A tükrözésen meg szerintem gondolkodj el, hogy ne lépjen ki más irányba a fény, csak a nöény felé. Ami ellenkező irányban indul azt nem elnyeletni kell valami ernyővel, hanem vissza tükrözni a növényre egy fényes fóliával, de úgy, hogy a fémfólia ne érhessen hozzá a foglalat elektromos részeihez. A menetre egy szigetelő szalag sort rá lehet tekerni és már nincs is ilyen gond.
Az a tükör flia (tükrös fényű alu fólia) nagyon sok többlet fényt ad majd neki. A mellé állított tükör lap meg azt is tovább növeli. Így nem sok fény vész majd el.

A bonsai nem egy növényfajta, hanem egy termesztési mód. (alacsony tálban nevelt, formára igazított, hajlított fák)
Ennek tudatában, én nem a pótmegvilágítast tartanám a legjobb ötletnek, hanem egy, vagy olyan faj választását aminek alacsonyabb fényigénye van, vagy pedig olyan helyre tenném, ahhol éri megfelelő minőségű, és mennyiségű napfény.

A fény igényesebb, kertészeti nevelésű példányt viszont a növény igénye szerinti fénnyel érdemes megvilágítani. Lágy vízzel locsolni, ne meszesedjen el a talaja. Ne álljon meg alatta víz főleg télen ne, mert elpusztul a növény, viszont kicsit mindig legyen nyirkos a földje.
Kevesebb fény mellett hűvösebb helyen célszerű teleltetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!