Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Villanybojler Mekkora méret,...

Villanybojler Mekkora méret, milyen típust (ne)?

Figyelt kérdés

85NM-es budapesti lakásba keresem a megfelelő megoldást fürdőszoba, konyha használati melegvízellátásához (fűtés megoldva). (Kéményprobléma miatt a gáz nem opció)

1. hátrány-e, ha nagyobb a vbojler kapacitása mint a fogyasztás? Elvben fogyasztás szintjén előnyt sejtek, hiszen ha több a víz, nem kell olyan forrón tartani, így kevesebb a hőveszteség. (pl. 1 embernek 120l - akár 40C is elég). (Igaz, 60C alatt fertőzésveszélyről olvasok.)

A lakásban 1-4 ember lakhat, évekre előre nem tudni ki jön ide (bérlőként). Erre lehet válasz a két kisebb bojler (pl. Ariston Velis EVO - duplatartályos bojler, gyors fölmelegítés)

2. márka+típus (el)tanács, tapasztalat?

Hajdu - Bosch - Ariston...

Sokak szerint "csakaHajdu!" Persze az olcsó javítás, alkatrész előny, de nehezen hiszem el, hogy a Hajdu konstrukciói modernebbek, pl. duplatartályos Hajdu sincs, emiatt több óra, amíg nulláról fölmelegíti a vizet. Hajdúban a fekvő (ZV) miért drágább az állónál (Z...EK-1)?!

És hol utánanézni, melyik típusnak legjobb a hőszigetelése? - ami tényleg számít!

2017. jan. 5. 00:26
 1/7 anonim ***** válasza:

Sok gondolatod van, de a lényegről nem látok semmit.

Éjszakai vagy nappali áramon lesz, ez fontos a méret miatt.. Fontos még hogy egymás után hány ember fürdik mennyi vizet használ.

A márka lényegtelen, egy vas hordo amiben van egxy hagyományos futőszál, a tárolót körbeöleli valami hőszig anyag majd megint egy fém vagy muanyag doboz.

nagyon elcseszni nem lehet. a dupla tárolósokban meg 2 ilyen van, oszt ennyi, primitiv technológia..

Kiválasztod a méretet majd ami neked tetszik :)

2017. jan. 5. 11:10
 2/7 electroman75 ***** válasza:
Miért mondják hogy "csakahajdu"? Hát egyszerűen fogalmazva hogy megértsd a Hajdu bojleren akkora takarító nyílás van hogy takarításkor fel tudok nyúlni a hónom aljáig, míg azokon amit felsoroltál van egy 5/4" menetes furat(kb mint egy májkrémes doboz).Szerinted melyiket lehet rendesen kitakarítani? Mert 2-3 évente kell. Egy magyar bojlert 10-12 ezer forintból(anyag) teljesen fel lehet újítani. Próbáld meg ezt mondjuk az Ariston-nal. De a te pénzed a te döntésed. Én havi szinten 3-4 bojlert javítok van némi rálátásom:)
2017. jan. 5. 16:03
 3/7 A kérdező kommentje:

Talán félreérthető a poszt, nem akartam a Hajdu-t lehúzni, de meglep, ha egy üzlet honlapja jobb választásnak sejteti mint pl. a Bosch-t - ilyenkor gyanakodom, hogy többet keresnek rajta. De persze lehet, hogy pont vbojlerben, "total cost of ownership" terén jobbak vagyunk.

"Egy magyar bojlert 10-12 ezer forintból(anyag) teljesen fel lehet újítani. Próbáld meg ezt mondjuk az Ariston-nal."

Megtennéd, hogy Aristonra és Bosch-ra is írsz egy-két tipikus felújítási költséget?

Ha tudsz valamit a tartósságukról, ne tartsd magadban.

Az, hogy mekkora a nyílás fogyasztóként pl. akkor érdekel, ha emiatt különbözik az élettartam - ha csak annyi a különbség, hogy 2e Ft.-al magasabb a munkadíj, az számomra nem érdekes.

Konkrétan ezeken gondolkozom, érdekes lenne tapasztalaton alapuló összehonlítást látni:

Hajdu Z - 120 EK - 1 (kb 60e Ft)

Ariston PRO PLUS 100 (120l ?) (kb 50e Ft)

Ariston Velis EVO 100 EU(120l ?)(kb 70e Ft)

Bosch ES 120-5 BO (kb 55e Ft)

Bosch Tronic 8000 T ES 120-5 BO (kb 80e Ft)

Árak innen:

[link]

(Én konkrét tapasztalatokat, adatokat tartok hasznos bejegyzésnek. Aki szerint a kérdés triviális és fölösleges, ezekkel támaszthatja alá a véleményét.)

2017. jan. 5. 17:06
 4/7 electroman75 ***** válasza:
Lehet hogy nem értetted meg miért is írtam azt amit írtam. Vehetsz te kb 10-15%-al kevesebbért bojlert(legyen az bármely márka és típus) de az alkatrész ellátottság hiszed ha nem igencsak furcsa háztartási gép téren. Gondolok arra hogy nincs, megrendelve is pár hét, és a igencsak borsos áron van. Te meg gondolom fürödnél még az nap:)) Ariston Velis-hez a szabályzó panel 30.000 lett volna ha kéri a tulaj(nem kérte). A takarítást csak azért írtam(ugyan úgy vettem ki a szavaidból hogy lesz@rod) mert bizony 2-3 évente illik, nem pedig amikor már nincs víz a felgyülemlett vízkő miatt. Na akkor nem mindegy hogy el vállalja-e valaki az olasz rendszerű sz@rokat(legtöbbször nem). De mint írtam a te dolgod a te választásod.
2017. jan. 6. 21:34
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

CsakHajdú. Ötezerből talplemez, csavarok, anyák, tömítés, anód szárral, fűtőbetét, fűtőbetét tömítés, vezeték-garnitúra. A két thermosztát darabja pedig kb. egy ezres.

Palástja vastagon zománcozott, a régieket csak azért cserélték le, mert már nem volt elég esztétikus a kinézetük. Örök élet, meg egy nap. Persze azt is takarítani kell kétévente legalább.

2017. jan. 9. 20:51
 6/7 anonim ***** válasza:
Ja igen. Elfelejtettem kifejteni, hogy a fűtőbetét tiszta OHMikus ellenállású, tehát mindegyik ugyan annyit fogyaszt. Lehet az régi, vagy új.
2017. jan. 9. 20:54
 7/7 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat ! (főleg, azt, ami azzal foglalkozott, amit kérdeztem:)
2017. jan. 10. 13:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!