Ennek a villanymotornak merre van a forgásiránya, ha így van bekötve?
Figyelt kérdés
Ez egy felülnézeti rajz a motor elkötés felőli tekercsfejéről.
24 hornyos egyfázisú, állandóüzemi kondenzátoros motor rajza.
A piros szín a főfázis tekercse, a kék szín a segédfázis tekercse, a barna vonal a tekercsvégek összekötő vezetéke, a zöld a kondenzátor bekötése, a fekete a betáp.
A tekercsek sorba vannak kötve. 4 lépcsős a főfázis is és a segédfázis is 90 fokra egymástól.
Ezzel a bekötéssel merre kell forognia?
2016. nov. 9. 18:35
1/7 A kérdező kommentje:
2016. nov. 9. 18:37
2/7 D.O.81 válasza:
Elvileg óramutatóval megegyező irányba...
3/7 Salx Narval válasza:
Ha mégsem, akkor minden marad így csak a főfázis kivezetéseit kell felcserélned egymással a forgásirány váltáshoz.
4/7 A kérdező kommentje:
Forgórész nélkül hogy lehet forgásirányt ellenőrizni?
2016. nov. 11. 09:49
5/7 D.O.81 válasza:
Üdv!
Konkrétan sehogy, mert a karton béléscső plusz vasreszelék is csak háromfázisú forgó mágneses térnél működik...
Üdv.
6/7 anonim válasza:
Szerintem a mágneses tér ennél is forog, legfeljebb tojás alakú a burkológörbe.
7/7 Salx Narval válasza:
Szerintem ha az állórész közepére teszel egy nagyobb csapágygolyót és egy pillanatra bekapcsolod az forogni fog. Természetesen a pajzsokat sem kell feltenni csak nagyon óvatosan mert kirepülhet a golyó leállításkor, tehát valami nyílt helyen és csak egy pillanatra kell bekapcsolni épp, hogy megmozdítsa. Lehet, hogy iránytűvel is működik de ezt még nem próbáltam. Amúgy nem teljesen mindegy, aki beköti és összeszereli majd megfordítja ha kell. Ha mindegy, hogy a forgórész melyik oldalról van betéve akkor akkor annak a megfordításával is ellentétes forgást ész el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!