Fura kérdésem van. Szeretnék kútvizet vinni a házba. Renegát megoldásra gondoltam: medence homokszűrőt alkalmaznék nyomásmérővel a rendszer ki és bekapcsolásához. Amit a neten találtam, kb.130 ezer. Van e jobb ötletetek, amit érdemesebb alkalmazni?
A kollégám is ilyet csinált, de a kútvíz a bojlerbe beleposhad, rohadt büdöset csinált.
Át kellett savazni a rendszert. Egy szűrőbetétes szűrőház beépítésével elmúlt ez a jelenség.
400 forint egy betét egy évre. A szűrőház meg 2 ezer. Szóval olcsóbban kijön a dolog, még akkor is ha az elkövetkezendő 50 évre is beleszámolod a szűrők árát (én csak évente cserélem, nem de ha betartod a max 6 havi cserét, akkor is egy évre 800 forint a költség).
Ja, és a homokszűrő sem karbantartásmentes, szóval ezt is vedd figyelembe.
Én csak szimplán azért dobtam be egy ilyen szűrőt, mert a gáz kombikazán nem szereti ha a hálózati víz szennyet hoz magával, se a mosógép szelepei, se a kerámiabetétes csapok, se a wc töltőszelep, és ha csak ezekre nem kell költenem, vagy csak egy alkalommal kevesebbszer kell szerelőt hívni emiatt, már behozta az árát.
Szóval nem hülyeség.
"a házi vízmű helyett gondoltam a medenceszűrő-vízforgatót alkalmazni. "
Nem tudom milyen forgatód, van, de ha nem tévedek, alapvetően kis nyomáson szállítanak, nyitott rendszerben.
A vízvezeték hálózatod pedig meg kell nyomni 4-6 bar-al, amire a medence szivattyú nem képes, 0,3 - 0, 7 bar az üzemi nyomása.
Erre van kitalálva a házi vízmű. Benne a nyomáskiegyenlítő tartállyal, amiben a légpárna biztosítja hogy álló szivattyú esetén is nyomás legyen. A szivattyú és a nyomáskapcsoló. Ez a szivattyú képes 10 bar fölött is dolgozni üzemszerűen megterhelés nélkül. Ezt a részét nem úszod meg. De emellett a homokszűrő is alkalmazható, ami újabb problémákat vet fel.
A homokszűrő házak nem nyomásra lettek tervezve, ezért a nyomás alatt lévő ágba nem kerülhet, szétnyomná a 4-6 bar.
Így csak a szivattyú elé mehet a szívó ágba. De a házi vízmű szivattyú szívó ága túl nagy fojtást kapna általa, nem bírna vele.
Tehát a medenceszivattyús homokszűrő után kellene egy tartály 2 db független szintérzékelővel, ezt töltögetheti a medenceszűrő, onnan pedig a házi vízmű viheti tovább.
Az egyik szintérzékelő a medenceszivattyú miatt kell, hogy ha tele a tartály megálljon, ha csökken a szint, elinduljon.
A másik a házi vízmű miatt kell, hogy ne tudjon szárazra futni ha valami miatt leürül a tartály.
Nekem van, de csak a konyhában egy külön csapon.
Ha ismernéd az ozmózis szűrő működését, akkor tudnád hogy elég kicsi a hozama, egy pohár víz 5 perc míg átér. Ez az oka hogy puffertartály tartozik a rendszerhez, ami általában 10 liter vizet tartalékol, szép lassan tölti fel.
Másrészt a wc működtetéséhez magában a kútvíz is elegendő lenne. A tisztálkodáshoz sem volna elég a 10 literes tartály, de egyébként se lenne értelme olyan tiszta vizet használni pl zuhanyozásra.
A konyhában viszont nagyon hasznos, ivásra és főzéshez, a kávé és teafőzők olyanok mintha újak lennének, nincs vízkő lerakódás, az edényeken és poharakon sem. Vasalóhoz is jobb a szűrt víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!