Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Megoldható két villanybojler...

Megoldható két villanybojler összekötése?

Figyelt kérdés

Arról lenne szó, hogy van egy 120l-es villanybojlerünk, ami nem mindig szolgáltat elég melegvizet, a tervem a következő lenne: Még egy 120l-es bojlert kötnék rá, tehát az egyikbe bemegy a hidegvíz, majd a belőle kijövő melegvizet a másik hidegvizes bemenetelére kötném. A másik kérdésem az lenne hogy a második bojlerre, amibe bemegy a melegvíz, arra is feltegyem a nyomáscsökkentőt és a biztonsági szelepet?

Köszönöm ha végigolvastátok ezt a hosszú kérdést :) Értelmes válaszokat kérek.

2016. ápr. 20. 22:12
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Kiszámoltam, a két bojler 15,6 ampert venne fel, amit a kismegszakító visítva elvinne de a vezetékek szétégnének tehát újra kell húzni vastagabb vezetékkel.
2016. ápr. 25. 16:26
 12/13 Hironnad válasza:

Húha érdekes végre találtam egy érdekes kérdést! :)

Először is áram részről: a kismegszakító tényleg csak visítva vinné el a 15,6 A-t. Semmiféle ingadozás nem férne bele. Gyanítom elég sok leoldás lenne, főleg hogy a vezérelt áramról a bojlerek egyszerre indulnának. A vezetékezésnél külön áramkört kéne kiépíteni a második bojlernek, vagy a meglévőt átvezetékezni vastagabb keresztmetszetűre.

Bekötés: Hát nem tudom, szerintem nem járnátok jól még vezérelt áram esetén sem ezzel a megoldással. a két bojler közel 4kw-ot fogyasztana óránként, ami elég sokra jönne ki, habár elvileg a második bojler, nem fűtene annyi ideig, mint az első. Hosszú távon jobban járnátok egy 150-200 literessel, ami csak kevéssel fogyasztana több áramot, mint a meglévő egy. Ha nem az egekig magasztalt Hajdút választod, akkor olyan 40 ezer környékén hozzá lehet jutni egy nagyobb tárolóhoz, illetve a 2 120-ast eladva kicsi vissza is jönne a pénzből.

Másik ami lehetséges megoldás, hogy megemeled a víz hőfokát a jelenlegiben, így hideggel keverve többet fel tudtok használni. Következő, ami lehetséges, hogy egy vízkőmentesítést csináltok, ezáltal több víz lesz a tartályban, és gyorsabban ergo olcsóbban felmelegszik a víz. Írtad hogy 5 óra alatt fűt fel, az kicsit sok egy 120-as bojlernél.

2016. jún. 24. 04:15
 13/13 anonim ***** válasza:

Ha 16 A-s a megszakító, akkor két 1500Wattos fűtőszálat elvisz. (2x 6.5 Amper) 8 óra alatt simán felmelegíti azt a mennyiséget.

Akkor nem kell bővítést fizetni, és nem kell áthúzni a vezetéket sem.

2016. okt. 23. 04:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!