Ha -20fokos a fagyasztó, az már nem jó?
Van egy 15 éves Zanussi fagyasztószekrényem.
Tegnap vettem észre,hogy túl hűti magát.Eddig benne volt a -18fokos kiskockában,de most -20nál jár.Ha annyira "felmelegszik" hogy a kockában van,bekapcsol és újra leviszi -20/-21-re.
Tegnap pl. -24-en volt.
Ja igen,és 1-es fokozaton,szóval kisebbre se tudom már venni.
Nem tudom,hogy az számít-e,de tegnap raktam tele.De tényleg annyira tele,hogy már semmi sem fér bele.
De szerintem ez nem számíthat,ha bele gondolok hogy anyuéknál pl. már egy almát sem tudnék betenni...Ott mégis minden oké.
majdnem elfelejtettem:a 2 felső kihajtható fiók ajtó nincs fenn(már így vettem használtan)A múltkor a legalsó kihúzható fiókot nem toltam vissza teljesen,az ajtó alja kicsit nyitva maradt,és hát szépen eljegesedett...Azóta is jegesedik(szerintem még egyáltalán nem vészes)
Ez is számíthat?Vajon a hűtő ment tönkre,vagy elég lenne leolvasztanom?
Saját történet, ebből "kijön" a válasz:
Zanussi, 25 éve megy, első perctől 1. fokozaton. A hőmérője kb. 2 éve a skála bal oldali (max. mínusz) állásában van, "kiakadt".
Nyáron figyelmetlenségből résnyire nyitva maradt az ajtaja egy éjszakára. Piszkosul bejegesedett. Most télen (a nagy mínuszok idején) leolvasztottuk (kikapcsol "0"-ra > áramtalanít > edény a kifolyótálca alá > bele 3 lábos forrásban lévő víz állandóan cserélgetve)
Leolvadás közben a hőmérő visszaállt egy "furcsa" értékre... Visszakapcsolás után (nyilván még üresen) beletettem egy -50/+50 fokos külső (ablak) hőmérőt, és figyeltem a hűtés közben. Megállapítottam, hogy a saját hőmérője -23 fokot csal! Visszapakoltunk, azóta is tökéletesen megy. (csak éppen -16-18 foknál a hőmérő újra ki van akadva. Nyilván, mert -39 -41 fokot mutat csak ott már nincs skála)
Tehát a hőérzékelője "elfáradt" az idők folyamán, ezért "csal".
Ez nem olyan nagy probléma. Nálad is lehet ez a gond, egy hőmérővel ellenőrizheted...
A leolvasztás mindenképp szükséges, a képződött vastag jég eléggé feszítheti a hűtőlemezeket, főképp a hátfal és a hűtőlemez közötti térben.(ez meg bajt is okozhat: repedés > gázvesztés > gép kuka)
Egyébként a -20-24 fok semmi problémát nem jelent a tárolt dolgoknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!