Hogyan mérhetem ki egy sarokcsiszoló forgórészét hogy zárlatos e?
Az utolsó javasolt mérés elvileg jó. Sajnos olyan kicsi a vezetékszakaszok ellenállása a szemben lévő kommutátorok között (azaz tekercsenként), hogy pl. menetzárlat így a sarokcsiszolónál nem igen állapítható meg. Javaslatom: meg kell "szemlélni" a forgórész állapotát. Ha egységes a tekercselés képe (pl. egységes a színe, nincs egyik tekercs sem szenesedve), akkor a kommutátor állapotát kell megvizsgálni, hogy nincs-e átégve a szegmensek közti szigetelés. A rések óvatos kitisztítása (sekélyen kikaparás), majd finom csiszolóvászonnal felcsiszolás. Amúgy, ha le lenne égve akár csak a tekercselés egy része, már a jellegzetes (igen büdös!)"amper szaga" elárulja.
Ha a kefék (akár csak az egyik) nagyon kopott, akkor a geometriától függően csak időszakos kontaktus van a kefe és egyes kommutátor szegmensek között, néha-néha menne...
Nekem a közelmúltban az 1000W-os fűkaszám egyik keféje fogyott el, érdekes módon az egyik 25-ről 15 mm-re, a másik csak 23-ra kopott el, elég sok használat után. Drágán (2.500.-) kaptam bele egy pár szénkefét, csak a nagyon kopottat cseréltem, remekül működik. (A kopott szénkefével rángatózva ment, az időszakos kontaktus miatt.) Szerintem a flexed szénkeféjével van baj. Nézz körül az ismerettségi körödben, ha szerencséd van, régi porszívó motor keféi tökéletesen megfelelnek a célnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!