Milyen elektromos kávéfőzőt vegyek?
Én mostanában olvasgattam erről sokat bár a minőségi kávéfőzés irányában. Kávéfőző rendszer többféle is van. Az esszpresszó minőséget vagyis presszókávét csak presszógépen lehet főzni ami 9bar nyomást jelent amit nem minden elnevezése szerint presszógép tud.
Amit mérlegelni lehet:
-ára (nyilván)
-elektromos vagy kotyogós vagy kézi (ez drága és nehéz használni)
-milyen legyen a minősége bármely típusnak is
-illetve a főzött kávé minősége
-alkatrész utánpótlás javítási igénye
A sima kotyogós keserűre égeti a kávét így az nem igazán minőség de ha megtömöd erőset főz. :D Na meg olcsó és csak gumit kell cserélni benne. A filteres csak átengedi a kávén a forróvizet így hígabb főzetet ad de kevésbé égeti meg mint a kotyeszok és árban is van már választék. Aztán az automata aminek a kávétartálya karom mint a presszógépeken de még nem presszógép, csak úgy néz ki. Azokból is van olcsóbb viszonylag tudhat jobbat mint kotyeszek. A kapszulásaknál jelenleg csak a saját gyártó kapszuláit tudod beletenni ami annyit jelent, hogy rászorulsz a gép gyártó kaszuláira így kisebb a választék, de cserébe egész jót főz. Számítások szerint a kapsziban lévő kávé kilós áráért ami 15-18 e Ft már a legminőségibb kávét is megvehetnék.
Egy komoly valódi esszpresszót főző gép tud 9 bar nyomást vagy többet, csak 1 v. 2 csészébe főzi a kávét közvetlenül (sose kiöntőbe), állítható a víz hőfok -nyomás stb. Cserébe igazi krémes és ízes kávét ad. Nem tudom mennyire szeretnéd azt megközelíteni.
Szarvasi SZV 612 Mini Espresso
15 e környék
Küllem kb a szocrendszerbeli, borzalmas csűnyácska, a gombja ipari gomb, ráírták hogy Mini Espresso de nem az.
15e környék
Szarvasi SZV 624 Unipress
15 e környék
Ugyanaz mint az előbbi de legalább nem írták rá hogy esspresso, és legalább kellemesen mutat a konyhában is. A kettő közül én ezt javasolnám. Minőségre nem hinném hogy lenne különbség.
Szarvasi CM 4677 Espresso
18 e környék
Ez kicsit drágább de már tudhat is presszókávét főzni, 15 bar-t tud. Én minimum ezt venném ha az ártöbblet nem gond és a minőség is fontos. Megjelenésre is presszógép és van a tetején csészemelegítő (később hűl ki a kávéd). Persze dupla árért lehetne minőségibb presszó főzetet adót választani (minimum).
Az hogy sokaknak van nem minőséget jelent hanem elterjedtséget, részben mert a rendszerválás körül-előtt csak az volt így megismerték megszokták.
Én is szarvasira esküszöm.
2 dolog miatt,
1., Nagyon finom kávét főz, szemben a hasonló típusú társaival mint pl a delonghi. Azért merem pont ezt a márkát "ledegradálni" mert pont ilyen van anyukám munka helyén, és ugyan azt a kávét veszik mint én itthonra még sem olyan finom bent nála a kávé.
2., Valóban minőségi, elpusztíthatatlan. Az enyém közel 10 éve van szolgálatba, ráadásul örököltem és ahonnan örököltem ott naponta fél kg kávét főztek le rajta 4 éven keresztül. Tehát igencsak munkába volt fogva, évekig csak éjjel tudott lehűlni, mert napközben még ki sem hült már főt az új adag kávé.
Ami a 10 év alatt cserére szorult az az üveg kiöntője, bár az inkább az ügyetlenkedéseink miatt tört már el nem egyszer.
Meg a szűrője, amibe a kávét teszem mert abból mi sose kanállal szedjük ki a zaccot, hanem ki ütögetjük, és hát egy idő után be horpadozott a széle, ez is a mi hülyeségünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!