Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Mikróba aranyozott szélű...

Mikróba aranyozott szélű tányért nem szabad tenni, de kanalat igen. Hogy is van ez? Mi a különbség?

Figyelt kérdés
Ha egy aranyozott szélű tányér levest hagyunk a mikróban, az szikrázni kezd, míg ha a kávét úgy melegíted, hogy ki lóg a kanál, akkor nem. Most mi a különbség? Hallottam már mindenféle teóriát...

2014. nov. 28. 12:57
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Ilyesmi fémállványok vannak bennük és persze forognak is. Olyan nagy tervezettséget nem látok benne, azonkívül, hogy megálljon rajta a hús.

[link]

2014. nov. 28. 14:01
 12/20 anonim ***** válasza:

"Hallottam már mindenféle teóriát..."

Cicukám, nem raksz bele fémet és kész.

Az ne zavarjon hogy nem megy mindig tönkre azonnal.

A kávéskanál trükknél is rövidzárként viselkedik a fém, csak éppen nagy a tömege és így a hőtehetetlensége, főképp ha folyadékhűtése van.

A tányéra felhordott vékony rétegben keletkező örvényáram viszont már elegendő ahhoz hogy szétégesse a vékonyka fémet, a porcelán elég jól hőszigetel a fémhez képest, így semmi sem hűti.

Próbáld ki, arany szélű csészével, amt lefordítva egy vízzel telt edénnyel raksz a mikróba.

Nem fog leégni és szikrázni. Ez a különbség.

Ha nincs ilyened vagy nem akarod feláldozni a nagyi eszcájgját, alufólia csíkkal is működik a kísérlet.

Egyéb kérdés?

2014. nov. 28. 14:05
 13/20 anonim ***** válasza:

na, hallgass a 12-esre.

az akármilyen fémből körbeérő, zárt hurkot képező tárgyban indukálódik akkora delej, amitől pont szétég a fám fólia. a kanál csak egy rúd, és mint az oskolában tanították, az nem áramkör.

sőt...némelyik porcelánnak látszó edény, tál előfordul, hogy melegszik..nos a masszában ólom van...

2014. nov. 28. 15:07
 14/20 A kérdező kommentje:
Okés, köszi a válaszokat
2014. nov. 28. 15:19
 15/20 cernageza ***** válasza:
kanalat akkor lehet, ha benne van a levesben, kávéban, stb. A mienk 15 éve így működik.
2014. nov. 28. 18:21
 16/20 cernageza ***** válasza:

..."Hogyan hat a fém a mikrósütőben az ételre?

A kanál semmilyen hatást nem gyakorol az ételre. A mikróban hagyott fém csak akkor okoz bajt a főzés során, ha a) nagyon vékony, b) éles vagy hegyes. A mikrohullámok ide-oda lökdösik az elektromos töltéseket a fémben, ezért ha a fém túl vékony, ugyanúgy felmelegszik, mint a villanykörte izzószála, és tüzet okozhat. Ha pedig a fém éles vagy hegyes, a töltések összegyűlhetnek az hegyes részeken, és szikraként pattanhatnak ki. De mivel a kanál vastag volt, és a széleit lekerekítették, a rajta átáramló töltések semmilyen bajt nem okoztak.

Ami az ételt illeti, a kanál valamennyire visszairányította a mikrohullámokat, de valószínűleg anélkül, hogy a főzésben észrevehető változást okozott volna. Amikor kivette az ételt, biztosan nem maradt benne semmilyen sugárzás. Általában nem okoz bajt, ha kanalat hagyunk egy csésze kávéban, amikor felmelegítjük. A fémkanál még csökkentheti is a folyadék túlhevülésének a valószínűségét. A túlhevített folyadékok heves forrásba kezdenek, ha megzavarjuk őket, és komoly sérüléseket okozhatnak..."

Forrás: www.kfki.hu/chemonet/

2014. nov. 28. 18:23
 17/20 anonim ***** válasza:
Végre egy normális válasz!!!
2014. nov. 28. 19:35
 18/20 A kérdező kommentje:

Igen, ezt eddig is tudtam, hogy a kanál nem okoz bajt (sokan nem hittek nekem itt), de a kérdésem arra irányult, hogy a tányér széle az miért? Elvégre se nem hegyes, se nem "vékony", ugyan úgy lekerekített.

De ha jól összeraktam a tanulságot a válaszokból, akkor annak az az oka, hogy zárt hurkot képez, és tekercsként funkcionál, aminek következtében örvényáramok keletkeznek. Vagy mi. Ok

2014. nov. 28. 19:49
 19/20 cernageza ***** válasza:
A tányér széle lehet, hogy nem vékony, ám a fémgőzölt csík a szélén ugyancsak az.
2014. nov. 28. 19:55
 20/20 A kérdező kommentje:
Értem köszi
2014. nov. 28. 20:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!