A LED izzók idővel veszítenek a fényerejükből? (ahogy öregszenek)
Attól függ. A kici-occó-kínai kategóriás cuucok, amikben a ledek túl vannak hajtva, és nincs megfelelő hűtőfelület, elég hamar elkezdik veszíteni a fényerejüket.
Normális gyártók cuccai (igaz, hogy drágábbak) úgy vannak méretezve, hogy ne csökkenjen számottevően a fényerő. Normális tápellátás, normális hűtés, és a ledek munkapontja nem a lehetséges maximális áramra van beállítva.
utolsó: ez hülyeség, nincs olyan led hogy túl van hajtva, ahol világít ott jól is érzi magát,
és nem tud gyengülni a fényereje, nem olyan a felépítése
nem elég hogy fogdosod öcsi, érteni is kéne hozzá
mi vagy? pék?
"ez hülyeség, nincs olyan led hogy túl van hajtva, ahol világít ott jól is érzi magát, és nem tud gyengülni a fényereje, nem olyan a felépítése"
NEM!
Ahol világít, ott akár percek vagy pillanatok alatt is tönkre mehet a szemünk láttára megbarnulva ég el, ha nem megfelelő körülmények között működik.
A gyartó a katalógusban meg adja a led hűtő felülethez csatlakozó felületének a megengedett legnagyobb hőmérsékletét. Ha ezt nem tartják be a gyártók, akkor az élettartam is lerövidül, akár jelentősen is.
A ledet nagyon is sokféleképpen lehet túlhajtani.
- szoba hőmérsékleten, elegendő hűtőfelület nélkül, megfelelő hőkapcsolat, hőleadó felület nélkül gyártja le a lelkiismeretlen készítője, hogy jobb fényt adjon első bekapcsoláskor, legalább amíg néhányszor túl nem melegszik. Addig működjön jól, amíg be nem vásárolnak jól belőle az első nagyobb fényű látvány hatására.
- Nagyobb üzemi áramot állít be az előzőben leírt okból.
- Zárt lámpatestbe teszed ezzel a légáramlást lecsökkented.
Lehet, hogy egy ledes fényforrás nagyon sokáig működik, ha egy ventilátor folyamatosan nyomja rá a levegőt és elszállítja a keletkező hőt (nyilván ez nem várható el minden kicsi lámpánál).
Viszont zártabb, légáramlástól elzárt helyen, akár órák alatt is láthatóan csökkenhet a maradandó fénye, nem megfelelő tervezés esetén.
Egy teljesítmény LED chip hűtőfelületére kb max.85 celzusz fok van megadva, ami még nem károsítja gyorsabban, a megállapított 30-50-100.000 órás üzemidőhöz képest, aminél inkább a középső érték körül van a valós élettartam. Kiváló hűtés mellett a 100.000 órát is megéli a fele fényerő fölötti állapottal.
Nagyon rossz hő leadással (álló levegő zárt foglalatban nem erre készült tervezéssel) még a 30.000 órát sem éli meg fél fényerő fölött.
Mint látod, nagyon sok mindentől függ a led élettartama.
Már több mint tíz éve foglalkozom ezekkel és nagyon sok mindent kitapasztaltam (olvastam, tanultam ezekből) már én is.
Volt már, amikor a led-hűtőfelület közötti kapcsolat nem volt tökéletes. Lassan ugyan, de az elvártnál sokkal gyorsabban lecsökkent a fényerő maradandóan.
Volt amikor a hűtőfelület és a led közötti kapcsolat megszűnt, (csak egy kisebb alumínium korong maradt a 10 Wattos led talpán). Percek, fél óra alatt erősen lecsökkent a fénye és amikor jobban megnéztem, barnára volt sülve a sárga lumineszcens réteg, ami a kék chipre felhordtak, hogy a fehér fényt adjon.
.
A ledeknél és a különböző fényforrásoknál az a lényeg, hogy mennyivel lassabban vagy gyorsabban öregednek a különböző fényforrások és melyiknek nagyobb és jobb a betáplált energia és a leadott látható fény hatásfoka (1 Watt betáplált teljesítményből mekkora fény teljesítményt /lumen/ képes leadni) és még az sem mindegy, hogy melyik milyen szín spektrum eloszlású, milyen szín visszaadású. A ledek között is vannak kompromisszumos lehetőségek a hideg fényű jobb hatásfokú ledek és a meleg fényű, lakásban is jó érzéssel használhatók között.
Pl a lakásban egy hidegfényű lámpától kirázna a hideg, olyan rémisztő hullaházi hangulatot tud teremteni. Viszont egy udvar biztonsági megvilágítására vagy műhelyben kiválóan használható.
A hidegebb fény az éberséget erősíti bennünk.
Ahol le akarunk ereszteni, lazítani pihenni szeretnénk, oda nem szabad hideg fényt tenni, csak kicsit sárgás-vöröses melegebbet. Ez jobban emlékezetet az ősidőktől fogva megszokott természetes fényforrás, a tábortűz és kandalló fényéhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!