A felkapcsolt lámpa akkor is fogyasztja az áramot, ha nincs benne égő?
Az a probléma, hogy most megkérdeztem 14 éves öcsémet, és ő laikus, de tudta. Én villamosmérnök vagyok, ezért szintén tudom.
Ha nem az izzó zárná az áramkört, akkor hogyan folyna áram az izzón? Felvetődik a kérdés.
Abban igazad van, hogy egy 230 V ( 50Hz AC ) generátorra, rá lehet kötni egy ellenállást, ami pont akkora ellenállású, mint az izzó, így felkapcsolt állapotban, izzó nélkül is fogyaszt, csak nincs fény.
Ha ezzel párhuzamosan kötöd az izzót, akkor pont úgy lesz ahogy te képzelted, és alkottunk egy pazarló áramkört. :)
Hát én ezt úgy képzeltem el, hogy kizárólag a kapcsoló nyitja és zárja a kört. Tehát felkapcsolt állapotban akkor is folyik az izzó helyén az áram, ha ki van csavarva az izzó.
Az izzó pedig onnan nyeri az áramot, hogy hozzáér ahhoz a fém részhez, ami mindig áram alatt van, ha a kapcsoló be van kapcsolva.
Én így képzeltem, de ez van hülye vagyok.
Nem vagy hülye, csak nem érdekelt téged idáig ez.
Felsorolok néhány logikus, de nem triviális magyarázatot:
- ha izzó nélkül is folyhatna áram, akkor felkapcsolt állapotban fogyasztana az áramkör, és erről nem tudnánk, ez így pazarlás
- ha izzó nélkül is folyhatna áram, akkor az izzó ellenállása nélkül, ami az áram nagyságát korlátozza, nagyon nagy áram alakulhatna ki ( ez a hálózat maximális terhelése ), és az ilyen esetekre találták ki a megszakítót, ami megszakítja az áramkört, mielőtt ez a nagy áram, a falban levő vezetéket izzasztaná meg, úgy hogy a ház is kigyulladjon :) Ez a rövidzár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!