Szeretném lakásban a régi izzókat lecserélni új, led-es izzókra. De ogy van ez pontosan?
Szóval nem tudom hogy ezek ledes égők milyen fényérősségűek lesznek. Van itthon kompakt fénycsövünk ami elvileg 100W erősségű hagyományos izzónak felel meg, de gyakorlatilag a olyan 40-60W-os erősségű.
Félek hogy a led lámpák is ilyen gyengék lessznek...használ valaki ilyet?
Mit/milyet éri meg venni, hogy jó világos legyen a lakásban?
Szia!
A ledes "izzók" kompromisszumokra kényszerítenek de cserébe rendkívül alacsony fogyasztást és emberi mértékkel egy kapcsolgatásra érzéketlen fényforrást kapsz rendkívül hosszú élettartammal a felkapcsolástól az élettartamának végéig azonos fényteljesítménnyel, minimális hőképződéssel. És akkor a negatívum: a fény színe nem olyan mint az izzó vagy a kompakt lámpáké. A fényt nem szórja, viszonylag kis területet világít be "normálisan". Mindenképpen érdemes megnézned egy nagyobb szaküzletben, esetleg ismerősnél akinek van ilyen, hogyan világít egy ilyen fényforrás. Mindezt lehetőleg úgy, hogy más ne világítson, azért, hogy csak ennek a fényét lásd. 2 féle leddel szerelt ledes lámpák léteznek ezek közül az egyik (a jobb) az un. SMD led ha lehet ilyet kell választani mert sokkal erősebb fényt bocsájt ki mint a normál ledek főleg mivel pont a fényerő a ledes égők problémája. melyek jól világítanak azok sajnos elég drágák szerintem nem 1-2000 ft-osak itt egy példa [link] ha olcsóbbakat esetleg kisebb fényerejűeket szeretnél venni szerintem újra kell tervezned a lakásod világításrendszerét legalábbis a normál izzókhoz létesített lámpatest elhelyezéssel és "gyengébb" csak irányított fényű ledes lámpákkal nem lehet kielégítő fénnyel ellátni otthonunkat. Hozzá kell tenni, hogy ott van még az emberi tényező is. Lehet, hogy téged kifejezetten zavarni fog a ledes fény.
Mindenképpen érdemes megnézni "élőben" mielőtt lecseréled az összes fényforrásodat ilyenekre.
Laci
Én használok a lakásomban led izzót és sajna van hova fejlődnie még.
Pillanatnyilag inkább hangulat világításnak ajánlott, de annak kitünő.
Nekem is vannak ledes égőim, de nem vagyok elragadtatva tőlük. Többnyire irányított fénynek jók, ahova nem kell nagy fényerő, vagy ahol gond lenne a melegedés.
Fogyasztás/fényerő arány tekintetében a kompakt fénycsövekkel van azonos szinten, csak ezek sokkal drágábbak és általában kisebb teljesítményűek.
Pl. 15 db. egy 1W-os led izzó annyi fényt ad mint egy 15W-os kompakt fénycső, vagy mint egy 75W-os normál égő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!