Mi alapján választanak az emberek?
Az árak pszichológiai hatását most hanyagoljuk. Tekintsünk el az ártól.
Nekem úgy tűnik, hogy túl sok a technikai adat, melyeket az emberek nem ismernek.
Tudom mert ismerősöm volt eladó több elektronikus áruházban és az embereknek fogalmuk sincs mit jelent, pl, hogy ddr3 RAM, vagy hogy mit jeletn az hogy full hd vagy sima hd és beáll egy 2d-s tv elé 3d-s szemüvegben, meg ilyenek.
Nem tudják mi egy tv esetében a képfrissítés és az mire jó.
Az a véleményem, hogy túl sok műszaki adattal traktálják az embereket.
Ti tisztában vagytok ezekkel és hogyan segítenétek az embereknek?
Én azt veszem észre, hogy először az ajánlott dolgokat keresik az emberek. Ez lehet megbízható és kevésbé. Sajnos a második eset szokott gyakrabban előfordulni.
Számtalan olyan kérdést lehet olvasni, hogy "Milyen processzort ajánlotok? Intelt akarok mert az egyik hozzáértő haverom azt mondta, hogy az AMD szar"
Amikor én próbálok valamit ajánlani valakinek, akkor először megnézem a specifikációkat, teszteket véleményeket. Esetleg megkérdezem pár ismerősömet akiknek van olyan termékük.
Már jó pár olyan géppel találkoztam ahol 16-32 GB RAM volt, mert szerintük csak akkor jó egy gép ha sok a RAM...
Sajnos aki nem jár utána a dolognak azt nagyon könnyen rá lehet beszélni a hülyeségre... A legrosszabb pedig az, hogy ha magát képzeli az okosabbnak és még makacs is... :)
Hát igen.
De nem lenne egyszerűbb leírni mit tudnának csinálni, elérni azzal az eszközzel, ahelyett, hogy számtalan műszaki adattal bombáznák az embert?
Hiába mondod valakinek, hogy Intel core i3 3110m proci van ebben a gépben, mikor fogalma sincs hogy mi az.
Őt az érdekli, hogy megtudja-e nézni a családi nyaralás képeit, meg a hd videóit a youtube-on, meg felmegy facebookra stb.
A laikusok általában számok alapján döntenek. "HD" és "full HD" közötti különbséget ha nem is tudják, de 1280x720 illetve 1920x1080 már rögtön szemléletesebb - még ha utána ugyanazt az analóg kábelTV-s adást is fogják rajta nézni, vagy a torrentről levadászott, 1 GB-os méretű full HD-ripeket, ahol blokkosodás minden részletet elmos.
Ez máshol is megfigyelhető, pl egy "GT630" senkinek nem mond semmit (továbbra is laikusokról van szó), de az, hogy 4 GB RAM van rajta, rögtön vonzóvá teszi (tudja valamihez kötni a "GB"-ot), ugyanígy 4 magos biztos jobb, mint a 2, a 3GHz-es valami a 2.5GHz-esnél...
Gyártók erre sokszor rá is játszanak, annak idején Pentium 4 kb erre épült (azonos órajelen egy Pentium 3-as jóval gyorsabb volt nála, konkurenciáról nem is beszélve).
Hogy hogyan lehetne ezen segíteni? Leginkább az emberek magukon tudnának, ha vásárlás előtt elolvasnának legalább egy tesztet. Persze lehet mondani, hogy kinek van arra ideje, de egy TV/okostelefon/notebook általában komoly kiadásnak számít a hazai viszonyok között, szerintem megérne egy 15 percet rászánni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!