Hogyan tudom megmérni a DC elektromotorban folyó áramot, illetve hogyan működik a vezérlése?
Leginkább kefe nélküli motorok érdekelnek, tranzisztoros vezérlőkkel. A motor alacsony feszültséggel de erősárammal működik.
HASZNOS, HOZZÁÉRTŐ válaszokat kérek, google/wikipedia nem segített.
Áramot multiméterrel, azaz AVO-méterrel tudsz mérni, amit barkácsáruházban vehetsz. Áramméréshez a műszert sorosan kell kötni a fogyasztóval, feszültségméréshez párhuzamosan.
A műszert a megfelelő üzemmódba kapcsold, különben tönkremegy.
Egy magas frekvencián kapcsolgatott áram esetén semmire nem megyünk egy multiméterrel. Ráadásul az áramerősség jóval 1A felett lenne.
Azért köszönöm a próbálkozást.
Menni fog a mérés multi méterrel is hidd el! Csak nem valami 20 forintos tescos gagyival kell mérned,hanem pl: FLUKE mércével:)) Ha jól sejtem BLCD motort akarsz mérni az elektromos bicókban van!
Villszer
Erről a FLUKE-ról hallottam már, de nem tudom miben más. Az ki tudja merevíteni az időt magas frekvenciás méréshez?
Mekkora a maximum mérhető áram?
Valami konkrét terméket tudsz linkelni?
Igen, pl elektromos kerékpáronál alkalmazzák, bár nem tudom annak milyen a vezérlése, én kifejezetten tranzisztoros, szenzornélküli kapcsolások után kutatok (csökkentett EMI zaj).
Szereltél már ilyen kerékpárt/motort/vezérlést?
Vagy bármilyen forrás a kapcsolási rajzokhoz és mérésekhez érdekelne.
Arra rájöttem, hogy egyszerű IxR is működne, de hogyan derítemi ki az R-t(van értelme méregetni a tekercseket/áramkört(reaktancia számítás kellene? ahhoz tudni kell az induktanciát)?
Köszönöm a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!