Hány wattos led égő szükséges egy asztali lámpába olvasáshoz?
A LED nem égő :)
Egyébként asztali lámpába 5-7W már használható, de legyen inkább 10. És ha van választék akkor ne 3528-as legyen.
Az se mindegy, hogy mikor gyártották a ledet.
A régiek (első darabok) le tudtak adni 30-40 lumennyi fényt Wattonként. Az újabbak már jóval 100 lumen fölött teljesítenek. Amit beépítenek a mostanában árult ledes fényforrásokba azok 70-100 lumen környékén adják le a fényt Wattonként. A hideg fényüek hatásfoka kicsivel kevesebb és a hideg fényűé magasabb, viszont lakásba legfeljebb a mosogatóhoz v. kisműhelyhez érdemes hideg fényt feltenni.
Olvasó lámpához elég lehet 4-8 Wattos is, ha eléggé korszerű a beépített ledje.
Csináltam egy teszt fotót.
Össze hasonlítottam egy hagyományos 60 Wattos "körte" izzó fényét három db 4 Wattos leddel.
Ezen a képen látszik a kép felirata is. Egyébként ezt a kínai piacon vettem egy ezresért, egészen jól világít. Többször is vissza mentem oda még venni. nem mindenhol árulan ilyen hatékonyat. Ezek jobban beváltak mint a korábbiak és később meg még mindig kevésnek bizonyult, így már messziről megismer az eladó. :)
őszinte, pontos tanácsokat kaptál...
amikor megjelent a LED, még több ezer forintért vettem egy kis lámpát, talán 1,5W-ost...
ma már összehasonlíthatatlanul jobbat kapok 3W-osban 500.-Ft-ért szakbolban...
nem részletezem, már utalt az előttem szóló, de sajnos észnél kell lenni a vásárlásnál...nagyon nem mindegy, mit veszel LED-ként..sok a nem korszerű, rég kifutott első generáció...
a kérdésedre a válasz: 3W-os igazi LED untig elég...
LED a jövő fénye!
ja, még valamit...
mint már írták előttem, nagyon nem mindegy, főleg asztali lámpánál a fényhőmérséklet...
nem véletlen, hogy melegfényű a keresettebb...
a lakásomban, főleg a konyhában 15 fokos szúrófények vannak, vegyesen hideg-meleg fényűek...irányítottan a tűzhelyre kettő, a munkaasztalra kettő, a mosogatóra kettő, az étkezőre négy..(GU.10)
az éjjeli lámpámban 1,5Wos van évek óta...a mennyezetlámpám 6x 1,5W-os régi LED...ezek is 15 fokosak(szög)
Még pontosítom, mert mindkét esetben hideg fényűt írtam.
Egyébként az utánam hozzászólók is pontosan mondják.
jav.
A meleg fényűek hatásfoka kicsivel kevesebb és a hideg fényűé magasabb, viszont lakásba legfeljebb a mosogatóhoz v. kisműhelyhez érdemes hideg fényt feltenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!