Ha egy autóban van 220v-os inverter és bekapcsolva megérintem a kimenetet (Pozitív pólust) Akkor veszéjes áramütést szenvedhetek el?
Ne haragudj, de értetlenkedsz. Halálos áramütést fog okozni. Vagy rögtön kiüti a szíved, vagy mint írtam, beáll a fibrilláció. Mind az autó akkumulátorában, mind az inverterben van ekkora teljesítmény. De hogy teljesen megnyugodj, levezetem.
Egy 55Ah-s akku, legyen az indítóárama 450A. Ez már 5400W. De az inverter nem direktben van rákötve, hanem mondjuk egy 20A-s biztosítékon keresztül, ez 240W. Az inverter legyen 120W-os típus. Ez azt jelenti, hogy 230V mellett 522mA áramot képes leadni. Az emberi test ellenállása 200 ohm és 3000 ohm között mozog átlagosan. A száraz bőré 100,000 ohm, de ez ekkora feszültség mellett is gyorsan csökken. Ez azt jelenti, hogy legjobb esetben is 76mA halad át rajtad. Az áramkört a bal és jobb kezeddel érinted így ez áthalad a szíveden. Ráadásul folyamatosan csökken a test ellenállása. Pillanatokon belül olyan mennyiségű áram halad át a testeden, ami fibrillációt okoz. A szíved nem ver, csak remeg. És amíg a körben vagy, a test ellenállása tovább csökken.
"Igen 70ma, de ahhoz hogy mire a szívedig eljut nem annyit kell megfogni hanem sokkal többet nem tudom pontosan mennyit"
Ez pedig baromság, nem kell többet megfogni. Láthatod, hogy 230V-s feszültség mellett el fog jutni a szívedig mind a 70mA áram. Plána ha balkéz-jobbkéz párossal zárod az áramkört.
Nem! Sajnálom, hogy a példából ennyit bírtál kivenni.
Ha az inverter csak 70mA-t lenne képes leadni, az a 70mA akkor is eljut a szívhez. A példában azt írtam le, hogy mind az autó akkumulátora, mind a forgalomban kapható inverterek képesek leadni a halálos áramütéshez szükséges áramot. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a 16W-nál nagyobb teljesítményű 230V-s inverterek mind több áramot adnak le. És az ettől kisebb teljesítményű inverter is képes fibrillációt okozni!
Mikor éppen 70mA áram folyik át a szíven, akkor a inverter nem ad le 522mA-t csak 70-et. Alapvető fizikai ismeretek kellenek csak.
Amíg a tested ellenállása 3000 ohm, addig 76mA áramnál több nem tud rajta keresztülfolyni. Ez azt jelenti, hogyha egy 230V 120A-s áramforrásba nyúlsz, akkor is csak 76mA áram fog folyni, és ha egy 230V 76mA-s áramforrásba nyúlsz, akkor is 76mA áram fog folyni.
De ez gyakorlatilag csak egy időpillanat, mert folyamatosan csökken a test ellenállása, és nő a rajta keresztülfolyó áram.
Most nem tudom eldönteni, hogy komolyan beszélsz, vagy nem. Ha megfogod a két kivezetését az inverternek, lehetsz te a legbátrabb ember a világon, akkor is agyonvág. Ha csak az egyikhez érsz hozzá, semmi bajod nem lesz.
Egyébként ha a karoddal érsz hozzá a két vezetőhöz, (pl csuklónál az egyikhez könyöknél a másikhoz) akkor nem fog agyonütni. Veszélyes így is, hiszen fennáll a vérrög és az embólia veszélye (időtartamtól függ), illetve még így is felléphet szívritmus zavar. Viszont a legveszélyesebb a két kézzel, vagy a bal kéz-jobb láb kombinációval kapcsolódni a körbe. Ilyenkor a szív az áram útjába kerül.
Legjobb elkerülni az áramütést, és érdemes komolyan venni az élettani hatásait. Ha megráz, azonnal orvoshoz kell fordulni, ott rögtön EKG-ra kapcsolnak, és az is lehet hogy 24 órára bent tartanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!