Hűtő motrot hogyan lehet bekötni?
Kedves első hozzászóló!
Jó ha tudod, hogy a motrot elfogadott, és nyelvészetileg helyes, egyenértékű a motort kifejezéssel. A motrot szó könnyebben kiejthető, sok helyen használják. A köznyelvben pedig a motort forma terjedt el. De a lényeg hogy mindkettő helyes, és ugyanazt jelenti.
Milyen hűtőgép kompresszorról van szó? Ha klasszikus három kivezetéses, indítórelés változat, akkor az indítórelére is a fázist kell kötni, így ha áram alá helyezed, azonnal beindul.
Mi lenne a szó szótári alakja?
Motro?
Nézzünk már utána, kérem. Motro, magyar szavunk nincsen. Azért, mert falusiak vagytok még lehet beszélni helyesen. A tájszólás az más, azzal nincsen baj, de tanuljuk meg édes magyar anyanyelvünk szavait helyesen.
Amúgy meg tök vicces volt amit írtam.
Én is a motort használom, a környezetemben is ezt használják. De ettől még nem lesz helytelen a motrot. Anyanyelvünk szépségei közé tartozik ez is. Pl bokorból bokrot lesz, a motorból lehet motrot és motort is, de a bútorból már nem lehet bútrot.
"Természetesen több alakban él a motor szó tárgyesete, és érthető, hogy sokaknak „kényelmesebb” az inkább nyelvjárásokra jellemző motrot forma, azonban mindenképpen a motort köznyelvi változat a gyakoribb – ahogy az Osiris-féle Helyesírás szótári részében is ezt az alakot találjuk (1080. o.), illetve a Nyelvhasználati szótár 174. oldalán is ez olvasható"
Az általad belinkeltből idéztem. Tehát helyesen: motor.
Amúgy sikerült bekötni a motrot, motort (tök mindegy)?
a nyelvtörő “motort” használják legtöbben a “motrot” helyett, pedig a “motrot” a “magyarosabb”, a magyar nyelvi hagyományoknak megfelelőbb képzési módja ennek a szónak, tehát ez is “helyes”, hogy “motrot”, vagy inkább ez a “helyes”, de nagyon sokan nem így használják (de még a “motorot” is jobb lenne, mint a “motort”).
Ezt olvastad? Tehát mindkettő helyes, ahogy eddig is írtam. Azt pedig nem állítottam, hogy a motrot lenne az elterjedtebb.
Olvastam, de úgy döntöttem, hogy igazam bizonyítása végett figyelmen kívül hagyom. Ezt javaslom nektek is.
Tehát igazam van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!