Igaz lehet mindez amit a mikróról leírnak?
Valószínűtlen. Egyrészt sok múlik az egyéni hajlamon. Másrészt eléggé tudománytalannak tűnik az egész. pl.
"a mikrohullámú energia a táplálék útján továbbadódik az emberi szervezetnek." a mikrohullám által szállított energia hőenergiává alakul. Ez melegíti az ételt. Ebből annyi adódik át a szervezetnek, amennyi hőenergiát lead az elfogyasztott táplálék, ez némiképp melegíti a szervezetet, de ez ugyanúgy megvan bármilyen más meleg étel esetén is.
Másrészt: Ahogy a mikrohullám rezgeti valamennyire a molekulákat (valójában nagy hányadában csak a vízmolekulákat, ugyanis arra van hangolva, a többi szerves molekula jóval nagyobb, és apoláros, ergo nem nagyon érzik), azok esetleg tönkremennek, azokat nem építi be a szervezet. Ha ritkán, de mégis beépül, általában működésképtelen fehérjéket eredményeznek, amiket szervezet lebont. Ezzel legfeljebb valami nagyon minimális mértékben csökken a felhasználható fehérje mennyiség.
Aztán: amennyire ez a mozgás roncsolja a molekulákat, annyira roncsolja az összes olyan eljárás, ahol az ételt melegíted (sütés, főzés, melegítés). Ugyanis a részecskék mozgási energiája és a rendszer belső energiája (ezért hőmérséklete) arányos egymással (ekvipartíció tétele, ha valaki még emlékezik középiskolás fizikára). Tehát ha roncsolás a mozgásból ered, a mozgás pedig hőmérséklet függvénye, akkor a roncsolás is az, független attól, hogy mi okozza a mozgást.
Továbbá: 8 embert én nem mondanék reprezentatív mintának akár Svájc lakosságára nézve sem.
De: én ezt az egészet ebből a rövidke írásból szűrtem le. Könnyen lehet, hogy valóban állnak megalapozott tudományos elméletekkel vagy hipotézisekkel álltak elő a kutatók a vizsgálat során, de sajnos a forrás hiányában én ezt nem tudom megítélni.
Én azt nem értem hogy: degenerált molekulák.
Innentől kissé szakszerütlennek érzem a cikket, kicsit "újságíró-szagú". Nameg a 8 személyen végzett kisérlet se túl reprezentatív. 100-nál már jobban elhinném.
Továbbá a kísérleteknél sem egészen értem, hogy mikrózás előtt miért vetik még alá más módosító kezelésnek, ami által az étel/ital vas,vitamin,stb értéke egyébként is módosúl (lásd pasztőrözés, fagyasztás). Egyik nap se kaptak mondjuk nyers répát amit betettek volna előtte 5 percre mikróba.
(Mellesleg az LDL-koleszterin a "rossz" koleszterin, ha az csökken az nem baj.)
00:39 vagyok.
Annyit még hozzáfűznék, hogy a hagyományos sütési eljárások során biztosan keletkezik rákkeltő anyag az élelmiszerben, például a megpörkölődött/odakozmált részeknél. Ilyen például a mikrohullámú főzés esetén nincs. Kombinált mikrók esetén lehet meleg levegőt befújatni, és azzal elérni, de a mikróban odaégett ételt ugyanúgy nem esszük meg, mint egyébként. Szóval véleményem szerint semmivel nem károsabb a mikrohullám-sütőben elkészített étel a hagyományos módon elkészítettnél.
Az meg butaság, hogy a mikrohullámú sugárzás tárolódik az ételben. Fizikát hallgatok, szóval sokat tudok a sugárzásokról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!