Mit tegyek, hogy ne vízkövesedjen ilyen gyorsan a kávéfőzőnk?
3 hete vettünk új kávéfőzőt, és ma át kellett mossam vízkőoldóval, mert reggel már le sem főzte a kávét.
A réginél az hittem, hogy már "régi", és azért áll be kb. havonta. Na de az új?!
Tudom, az lesz a válasz, hogy kemény a víz, de ezt én tudom. A kérdés hogy mit csináljak? Milyen vizet használjak?
Azaz?
Gondolom ioncserélt vizet nem kéne inni?!
Először is, milyen kávéfőző?
Presszó, vagy hosszú kávét főz?
Mert ha presszót, akkor lehet, hogy csak a kávéd túl aprószemű és átmegy a felső szűrőn és eltömíti.
Ez részben megelőzhető, ha kávét váltasz, vagy miután lefőtt a kávé kinyitod a gőzcsapot, hogy amikor hűl, ne a zaccon keresztül próbáljon levegőt visszaszívni.
Ha mégis a vizeddel van a gond, akkor olcsóbban jössz ki, ha forralt vizet használsz, egy aranyárban forgalmazott szűrőbetétet helyett, ami a vártnál valószínűleg sokkal gyorsabban elhasználódik, ha ennyi oldott anyag van a vízben.
Nem tartom valószínünek, hogy 3 hét alatt a vízkő okozna ilyen gondot, annak azért egy kicsivel több idő kell. Milyen gépről van szó? Szerintem a kávéddal van probléma. Ha túl apróra van darálva (szinte már por), és jól megtömöd, az előidézhet olyan problémát, hogy nem bírja átpréselni rajta a vízet. Ettől függetlenül kávéfőzéshez használhatsz nyugodtan ioncserélt vízet, vagy desztillált vízet, az utobbitól még finomabb is lesz a kávéd. A desztillált víznek a kémiai összetevőit változtatják meg (gyakorlatilag kiveszik a vízkövet okozó ásványi anyagot), a desztillált vízben pedig semmilyen ásványi anyag nem található. Ez nem káros, csak fogyasztása közben nem viszel be a szervezetednek szükséges ásványokat, tehát ha csak desztillált vizet iszol, akkor szomjan halsz. A karos kávégépek, kávéautomaták.... általában fel vannak szerelve vízlágyitóval. Otthon én is felraktam egyet a konyhába, az látja el a mosogatógépet, abbol töltöm a kávéfőzőt. De inni és főzni a rendes csapvízet használjuk.
Előző vagyok
"A desztillált víznek a kémiai összetevőit változtatják meg"
Bocsánat, elírtam, ez az ioncserélt víz lenne.
De lehet simán akár a tescóban is venni desztillált vízet, 1 vagy 5 literes kiszerelésben. Sokan azt használják otthon kávéfőzéshez.
A Tshibo Family nincs túl apróra darálva.
Ettől függetlenül fennáll, hogy amikor lefő a kávé és kikapcsolod a gépet, a hülő víztartályban vákum keletkezik. A nyomáskülönbség csak a zaccon keresztül tud kiegyenlítődni és szükségszerűen felszív valamennyit belőle.
Ha kinyitod gőzcsapot, akkor ezt megelőzheted.
Ha lágyvíz kell, akkor a legolcsóbb, ha felforralod használat előtt.
Vízkőoldásra meg használj jó kis ételecetet. Töménysége nem számít. Kicsit büdös, de tökéletes vízkőoldó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!