Saratov hűtő felújítás segítenél?
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy régi Saratov hűtő felújításához. Van nekem egy ilyen hűtőm, ami az elmúlt 20-25 évet egy garázsban töltötte. A korához képest elég jó állapotban van, az alján jelentek meg rozsda foltok. Szeretnék belőle csinálni egy ilyen retro hűtőt, mint a régi amerikai hűtők, tehát pl a kilincset, zsanérokat lekrómoztatni, a hűtőt pedig valami szép színre, én fényes bordóra gondoltam lefújni. Ehhez szeretnék segítséget kérni, hogy szerintetek milyen módszerrel távolítsam el róla a rozsdát, milyen festékkel fessem le stb?
Előre is köszönöm a segítséget.
A háztartási gépeken nem festik, hanem szinterezik, ami igazából persze festés, csak nem ecsettel. Mivel ehhez különleges felszerelés kell, ezért otthon nem tudod megcsinálni, de vannak cégek akik párezer forintért megcsinálják neked olyan színűre amilyenre csak akarod, csak keress rá gugliban a szinterezés szóra. A krómozással ugyan ez a helyzet, galvanizálással krómoznak és nagyon erősen mérgező vegyszereket használnak, de van olyan cég aki ezt is megcsinálja, szintén gugli a barátok. Ha magad fogod szétszedni a készüléket akkor csak a szinterezés/krómozás díját kell fizetned, szerintem 10ezer alatt megúszod.
Ezek a cégek extra költségért tudják rozsdamentesíteni is a kezelendő felületet de tanácsot is tudnak adni, hogy miként csináld ezt. Mivel erre több fajta eljárás van ami sok mindentől függ, ezért így nem lehet rá látatlanban tanácsot adni. Homokfúvással pl. nagyon szép eredményt lehet elérni de a vékony lemezt lehet, hogy tönkretenné. Lehet passziválni is vegyszerrel a felületet rozsdaátalakítóval illetve le is lehet maratni, de ez mind-mind az anyagminőségtől függ. Szerintem segítenek majd neked a szolgáltatók ebből a szempontból.
Sok szerencsét!
Még mindig az első válaszoló vagyok. A festés sosem lesz olyan mintha szintereznéd, a szinter jóval vastagabb és egyenletesebb réteget ad, sokkal tökéletesebb lesz ráadásul nem is drága, de persze ettől függetlenül lefestheted.
Nem tudom a szaratovban milyen szigetelés van gyárilag és azt sem teljesen értem hogy akarod jobban leszigetelni, a gyárit akarod kiszedni és annak a helyére akarod betenni, vagy pluszba tennél rá szigetelést? Egyébként üveggyapot/kőzetgyapot az amivel megtömheted, illetve purhabbal kifújhatod, de ha csak cserélni akarod a gyárit és ez van benne gyárilag is, akkor sok változás nem lesz.
Valószínűleg a kompresszor lesz az ami miatt sokat fogyaszt. Őszintén: fogalmam sincs hogy tudnád ezt igazán jól megoldani, de fix, hogy akkor jársz jól, ha nem a semmiből akarod megépíteni, hanem egy működő hűtőszekrényből szereled ki a komplett rendszert. Ez nem csak olyan egyszerű, hogy egy kompresszor, két hőcserélő meg sok cső és némi gáz. Méretezni kell, kényes egyensúlyok vannak, hacsak nem értesz hozzá ne a semmiből építsd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!